The Musical Box: Red Queen to Gryphon Three

onsdag 27 april 2011

Red Queen to Gryphon Three

GRYPHON - RED QUEEN TO GRYPHON THREE - 1974

Det kräver intresse för konstigheter och ett stort tålamod att lyssna på Gryphon. Det är ingen vanlig hitlistepop detta brittiska progband har gett sig på.
Gryphon blev kanske mest känt för att vara först med att ta in medeltida musik i rocken. De använder dessutom i den här sammanhangen udda instrument som krumhorn, fagott och klockspel tillsammans med elgitarr och bas.

Det gör Gryphons musik till något väldigt annorlunda. Det mest märkliga är nog ändå att Gryphon får det att fungera. Red Queen to Gryphon Three från 1974 ligger inte långt från tidiga genesisalbum som Trespass, Foxtrot och Nursery Cryme, men utan sång och kanske den där lilla glimten i ögat som Peter Gabriel hade på den tiden.

Men ändå går det inte att slita sig från Gryphons musik. Den äter sig in och man sugs med i de märkliga rytmerna, för att till slut vara helt fast.

Red Queen to Gryphon Three innehåller bara fyra låtar, eller stycken är kanske mer rätt att kalla dem. Att påstå att den eller den delen skulle vara bättre än någon annan går inte. Skivan är en helhet där enstaka delar inte går att sålla ut.

Plattor med Gryphon är svårt att få tag på nu för tiden. De släpptes bara i ett mindre antal även på 70-talet, så de som finns ute på begagnatmarknaden är mycket få. Vill du ha tag på deras plattor får du räkna med att betala en hel del för dem.

Mitt exemplar av skivan är inte ett original från det lilla skivbolaget Transatlantic, utan en reissue på amerikanska lågbudgetbolaget Bell. Men det gör inte skivan sämre på något sätt.

Nr: 149/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar