The Musical Box: Hollies Butterfly

onsdag 6 april 2011

Hollies Butterfly

Jag kom över Hollies album Butterfly från 1967. En Parlophone, gul text på etiketten, troligen en förstapressning. Jag betalade 20 spänn på en loppis.

Det är en berömd platta. Det är en av Hollies två psykedeliska album, den första hette Evolution och kom lite tidigare samma år. Den är inte bra. Men Butterfly är jättebra!

Nu är väl Hollies knappast något psykedeliskt popband. De lirade rätt snäll pop, klassen snällare än Beatles...och då kan ni räkna ut själva.

Men psykedelia skulle de spela i alla fall. Kom ihåg att det var 1967 OCH DÅ GJORDE ALLA psykedeliska skivor. Hollies också, så klart.

Fånigt, kanske en och annan tycker. Men Hollies gjorde det faktiskt bra. Påminner om att de precis innan testat med Evolution och hade koll på vad som inte gick hem.

Butterfly lyckas på något sätt kombinera deras vanliga sockersöta pop med det fräcka och uppkäftiga soundet från San Francisco. Det är pop, men det finns lite, lite Jefferson Airplane (som var gudar), lite Mamas & Papas och ganska mycket experimentellt.
Man hittar så klart massor med kul låtar på skivan. Men den JÄTTESTORA låten är Dear Eloise, den blev en hit. Sen gillar jag Would You Believe, Postcard och Butterfly ganska mycket extra. Den enda låt jag har lite svårt för är Pegasus, där får Hollies inte ihop det riktigt.

Så här kan jag väl säga.
OM man ska ha en enda skiva med the Hollies. Då är det Butterfly. Om inte annat, så för den välrökta fjärilen.

Mer om Hollies:
Lätt att glömma Hollies (Would You Believe/I Can´t Let Go)

Den nedre bilden är hämtad från baksidan av albumet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar