The Musical Box: En underskattad Genesis

fredag 22 april 2011

En underskattad Genesis

From Genesis to Revelation är en skiva som i alla år blivit orättvist behandlad, både av skivbolag, publik och Genesis själva. Genesisfansen skäms nästan lite grand och påpekar lite urskuldrande att ”De var ju så unga och oerfarna”. Och hävdar i samma andetag att det är Genesis sämsta album, utan konkurrens.
Den har från första utgivningsdagen sågats av alla och har kallats poänglös, trist och usel, riktigt usel.
Det har den gjorts av bara en anledning. FGTR låter inte som Genesis. Inte ens som Trespass från 1970, som kom bara ett år senare.

Det är sant. FGTR låter inte som Genesis. Det är inte progressiv rock.
Men det är pop. Ganska tidstypisk pop från det sena 60-talet, i samma stil som The Move, Idle Race, Grapefruit och andra lite halvobskyra popband från den tiden.

Och nu blir det spännande.
För jämförd med de skivorna blir FGTR ett helt annat album. Då blir det rätt bra. För Peter Gabriel kunde snickra ihop rätt sjyssta popmelodier, redan då.

Sedd som 60-talspop är det en rolig skiva. Först och främst visar den att det fanns talang i bandet. Flera av låtarna går i samma stil som Peter Gabriel senare skulle utveckla under sin solokarriär.

Orsaken till det dåliga ryktet, tror jag, hänger nog mest på att den sålde något så fruktansvärt dåligt. Så dåligt att Decca faktiskt sparkade ut Genesis på gatan och talade om för dem att de aldrig var välkomna tillbaka. Det har säkert Decca ångrat mer än en gång...

För en samlare ställer den här skivan till problem. Förstaupplagan gavs ut i en mycket litet antal skivor. Så den är ruggigt svår att få tag på.

Om man ändå skulle lyckas hitta den i nån skivback är det inte alls säkert att det är originalskivan. Efter att Genesis slog igenom har den, inte helt oväntat, tryckts upp i flera omgångar.

Alla nypressningar dessutom med ett antal bonuslåtar, sällan samma. Hur många versioner det finns är jag därför högst osäker på.
Själv har jag fått nöja mig med en cd från början av 90-talet. Än så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar