The Musical Box: Sabbath Bloody Sabbath

torsdag 28 april 2011

Sabbath Bloody Sabbath

Sabbath Bloody Sabbath håller inte vad den lovar. Inte om man ser till omslaget, som är Sabbaths tydligast satanistiska av alla skivor de någonsin gjorde. Personligen gillar jag omslaget till debutplattan från 1970 mer, det är hårresande. Sabbath Bloody Sabbath räcker inte till.

Det värsta är att det gäller musiken också. Jag kan inte sätta fingret på det direkt. Men Black Sabbath årgång 1973 känns inte så råtungt brutalt som tidigare. Toni Iommi hade kanske slut på bra idéer, för hans riff är inte lika elaka och fräcka.
Visst finns det satanistiska anspelningar i varenda låt, men här blir det på något sätt inte lika ”trovärdigt” som tidigare.
Hade de kanske börjat bli vuxna? Eller ville de ”utvecklas” i en ny riktning?

Jag vet inte. Men särskilt roligt jämfört med de tidigare plattorna blir det inte. Det här är Sabbaths femte album, och enligt min mening det tråkigaste av dem. Men samtidigt är plattan betydligt vassare än precis allt Sabbath gjorde senare. Så va fan...
Min favoritlåt är kanske lite överraskande inte titelspåret. Instrumentala Fluff värderar jag högre. Jag går till och med så långt att jag påstår att det är Sabbaths bästa instrumentala låt någonsin, Laguna Sunrise inräknad.

Å andra sidan kanske det inte säger så mycket, Sabbaths instrumentala grejer var aldrig särskilt bra...
Sabbath Bloody Sabbath, A National Acrobat och Spiral Architect är också rätt bra.
Och sen blir jag lite rädd. Lyssna på Looking For Today. Är inte det pop?

Bilderna är hämtade från skivomslaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar