The Musical Box: Blodfattigt av Bloodrock

söndag 11 maj 2014

Blodfattigt av Bloodrock

BLOODROCK – WHIRLWIND TONGUES – 1973

De som undrar över var amerikanska art- och progbandet Bloodrock tog vägen i mitten av 70-talet och varför de försvann, behöver inte fundera särskilt länge om de lyckas få tag på den här plattan – Whirlwind Tongues – Bloodrocks sista album. Detet är ingen rolig historia.
Bloodrock var i början av 70-talet ett mycket spännande amerikanskt rockband. De gjorde en rad rätt tuffa album, inspirerade av både blues, psykedelia och amerikansk rootrock. På sina ställen faktiskt ganska experimentellt.

Men i mitten av 70-talet tog experimenterandet överhanden. LP:n Passage, föregångaren till den här, blev ett tydligt exempel på bandets nya intressen. Passage är dock en klart godkänd platta, som jag faktiskt jämfört med det Jethro Tull höll på med. Whirlwind Tongues kan man nog säga är en fortsättning på samma tema. Men den här gången höll inte idéerna hela vägen.
Okej, Jethro Tull-influenserna finns där, liksom de psykedeliska undertonerna. Men sen är det slut på det roliga. Whirlwind Tongues är en synnerligen blodfattig sak som är svår att komma överens med.

Ett tveksamt grepp var att göra en cover på Beatles Eleanor Rigby. Och när det är som allra värst påminner Bloodrock om Grand Funk Railroad...vilket jag inte tänker kommentera ytterligare. GFR står inte högt i kurs i den här bloggen...

Nåja, för samlare av Bloodrock är den naturligtvis oumbärlig och har säkert en viss kult-faktor.. Men för andra, som inte har stenkoll på bandet, eller är extremfans som förlåter precis allt, är den inte lika nödvändig.

Nr: 2056/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar