The Musical Box: Freak Out – ett historiskt album

fredag 30 maj 2014

Freak Out – ett historiskt album

FRANK ZAPPA – FREAK OUT! - 1966

Om den här LP:n släppts knappt ett år senare skulle den kanske försvunnit in i historien som ännu ett skumt psykedeliskt projekt. Men The Mothers Of Invention och Zappa var före dem alla, före The Summer of love, före Sgt Pepper, före Jefferson Airplane och Grateful Dead. 1966 var garanterat ingen förberedd på Freak Out!
Det är en av de där riktigt klassiska rockskivorna, en av de viktiga. En LP som måste nämnas i samma andetag som Sgt Pepper, Disraeli Gears och Surrealistic Pillow. Freak Out är ett historiskt album.

Frank Zappa var 25 eller 26 år när skivan kom. Det var en ansenlig ålder för en rockmusiker på den tiden när medellivslängden verkade vara 27...

Men han var fullvuxen; lika sarkastisk, elak, nihilistisk, fräck, fånig och galen som på alla sina senare album. Zappa flyttade gränsen redan från början.

Freak Out är ingen blygsam, tafflig eller försiktig debut. Den är våldsam, cynisk och oerhört kontroversiell för sin tid. Det är psykedelia, det är beatpop och freakbeat, det är doo-wop.

Det är Zappas ironiska och slagfärdiga texter drypande av etter. Det är parodi, det är Wowie Zowie och Who Are The Brain Police?
Man skulle kunna tro att Freak Out så här närmare 50 år senare passerat bäst-före-datum för länge sen. Så är det inte alls. Zappa är precis lika halsbrytande och hisnade nu för tiden. Skillnaden är kanske att de flesta numera är förvarnade och beredda på att Zappa kunde göra precis vad som helst.

Freak Out är ett dubbelalbum. Det album jag har i min samling består dock av bara en LP, en nedkortad version som släpptes 1967. Hör gärna av er om jag har fel, men jag tror denna enkel-LP var till för den europeiska marknaden. Stämmer det?
Den lär vara något svårare att få tag på. På senare år har den dock kommit som nypress.

Nr: 2014/2222

2 kommentarer:

 1. Hej !
  Kollade på Discogs.com och det är nog så att singeln endast släpptes i Europa.
  1966 engelsk press mono.
  1967 engelsk och tysk press stereo.
  Av sentementala skäl vill jag bifoga följande:
  Sista gången jag såg F.Z. var 1981, Sunrise Musical Theatre, Frank var i högform viftandes med sin dirigentpinne. Pris för rad 3,$ 10.75 tax included.
  Hälsningar, Jens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanon! Tack, då vet jag vad det är för skiva jag har.
   FZ har jag aldrig sett live, vilket är ett av mitt livs stora missar,

   Radera