The Musical Box: Dave Masons överraskningar

torsdag 8 maj 2014

Dave Masons överraskningar

DAVE MASON – ALONE TOGETHER – 1970

Det här är en rolig LP. Inte bara för Dave Masons musik, som är briljant. Skivomslaget har dessutom en del överraskningar att dölja. Och LP-skivan är pressad i brunmelerad vinyl, det kan inte ha varit särskilt vanligt 1970.
Men vi börjar med musiken. Alone Together är Dave Masons första soloplatta, efter att han lämnat legendariska Traffic hemma i England och flyttat till Kalifornien.

Kännare av Masons musik påstår att han aldrig blev bättre än här. Dessutom medverkar en rad välkända musiker på inspelningen; Leon Russell, Rita Coolidge, Jim Capaldi (Masons gamle kompis i Traffic) och en rad andra.

Det gör den här LP:n till en synnerligen kompetent sak, som dessutom är väldigt intressant att lyssna på.

Dave Mason har naturligtvis tagit med sig en hel del från Traffic, men har säkert också influerats av amerikansk västkustrock, country och pop.

Alone Together är en omväxlande skiva, som tål att spelas flera gånger i rad. Hittar du den är det bara att slå till. Det är ett säkert köp.

Om du sen inte råkar gilla musiken finns det fler saker att roa sig med. Skivomslaget går nämligen att vika ut till en enda stor bild, vilket nog kan sägas vara ett ganska innovativt grepp 1970.

Dock utan att på något sätt slå Jethro Tulls Stand Up på fingrarna, där pappfigurer av bandet reser sig upp när man öppnar konvolutet...
Men det räcker inte med det. Skivan pressades dessutom i brunmelerad vinyl, vilket måste ha varit väldigt ovanligt så tidigt i rockmusikens barndom.

Det där med färgad vinyl blev ju ganska vanligt på 80-talet, men då oftast i mindre upplagor av storsäljande album. På rak arm kan jag inte komma på någon annan skiva från ungefär samma årtal där det gjorts på samma sätt.

Så medan man spelar Alone Together går det ju alltid att stirra på den snurrande skivan (ibland har jag för lite att göra). Står man så tillräckligt länge ser det ut som att skivnålen flyter ovanpå vinylen...psykedeliskt...

Nr: 1781/2222

3 kommentarer:

  1. Kul kuriosa: "Only you know and I know" inspirerade Randy Bachman till "You ain't seen nothing yet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! NU måste jag lyssna på skivan igen.

      Radera