The Musical Box: Jamaicansk rootreggae från Perstorp

fredag 2 maj 2014

Jamaicansk rootreggae från Perstorp

THE PUSH – DELICIOUS BANALATY - 1981 

The Push är reggaebandet från Skåne som i slutet av 70-talet fick lysande recensioner i både Dagens Nyheter, Aftonbladet och skånska lokaltidningar. 1981 kom gruppens enda fullängdare, Delicious Banalaty.
The Push har jag haft i bakhuvudet ända sedan den första samlingsplattan från Klippan, Svensk Pop. Där var det så klart Torsson, Kommissarie Roy och Kriminella Gitarrer som gällde.

Men The Push kommer jag ihåg, för något så (1979) ovanligt som ett svenskt band som lirade reggae gick inte glömma bort. Särskilt gillade jag deras låt Natty Fear, som var väldigt mycket Jamaica, trots att bandet kom från Perstorp i nordvästra Skåne.

Jag hade helt gett upp hoppet att hitta gruppens enda LP-skiva, Delicious Banalaty från 1981. De där skivorna som spelades in i Klippan i slutet av 70-talet och början av 80-talet verkar ha blivit riktiga samlarobjekt. Kanske mest för att de inte trycktes upp i särskilt många exemplar.

Men den dök upptill slut. I en begagnatbutik i Göteborg. Och utan att kunna hejda mej gav jag upp ett litet förvånat glädjetjut. Jag betalade 50 spänn (!) och kände mig mer än nöjd med mitt fynd.

Självklart brukar det handla mest om nostalgi när man får tag på såna här skivor. Men med The Push är det lite annorlunda. Det var inte riktigt den där ”vanliga” lite halvyxiga popen från Klippan (som jag inte skriver i någon nedvärderande ton, tvärtom, jag älskar det).

The Push var faktiskt ganska bra på sin grej, inser jag nu när jag äntligen får lyssna på skivan. Jamaicansk rootreggae tolkat till urskånska. Fräckt.
Skivan är inspelad i Studio Bombadill och producerad av Pål Spektrum (vars bror lirade i The Push). Den är dock inte utgiven av skivbolaget Svensk Pop, utan på det än mer obskyra Vulcaan Records i Våxtorp (som ligger vid Hallandsåsen, på gränsen mellan Skåne och Halland).

Nr: 1690/2222

1 kommentar:

  1. Den här plattan finns även i min samling! Jag hittade ett till synes helt ospelat exemplar för 10:- på en loppis! Jag har listat ut den troliga bakgrunden till detta fynd:

    I min hemstad fanns i början av 1980-talet en ideell bokhandel med kopplingar till något av småpartierna på yttersta vänsterkanten (typ skp, kpml-r eller liknande). Denna bokhandel sålde även lite skivor, i huvudsak svensk progg utgiven på bolag som Mistlur eller Nacksving. Någon av de personer som stod bakom bokhandeln hade köpt in lite plattor från Svenska Popfabriken, förmodligen i tron att det var fråga om progg med starkt politiska texter. De flesta av dessa plattor förblev antagligen osålda, och i slutet av 80-talet dök de upp på en lokal loppis. Där fann jag mitt exemplar av The Pushs LP.

    En märklig grej med denna platta är att den låter oväntat bra och "proffsig" för att vara en amatörproduktion från det tidiga 80-talets svenska punk-/alternativscen. Många av de svenska band som under de åren gjorde enstaka skivor på småbolag var ju fruktansvärt amatörmässiga och försvann i de flesta fall obemärkt från musikscenen efter något år. Samtidigt fanns det ett fåtal som var både kompetenta och begåvade, och de fortsatte i allmänhet sina musikkarriärer i en eller annan form.

    The Push är i detta sammanhang ett märkligt undantag. De tycks ha varit kompetenta musikanter med en genuin känsla för den musikstil de valt, men trots detta har jag aldrig hört talats om att någon medlem i The Push senare synts eller hörts i något musiksammanhang. Det hade varit kul att få veta vad det blivit av dessa Perstorpsgrabbar, som nu gissningsvis är i 50 - 60-årsåldern.

    SvaraRadera