The Musical Box: Ola Magnell och Allman Brothers

fredag 23 maj 2014

Ola Magnell och Allman Brothers

OLA MAGNELL - HÖSTKÄNNING - 1977

Det är på Höstkänning vi hittar den osannolika kopplingen mellan Ola Magnell och Allman Brothers. Den här plattan är nämligen delvis inspelad i USA med amerikanska musiker, bland andra Chuck Leavell och Lamar Williams från allas våra gamla sydstatshjältar. De inspelningarna är dessutom gjorda i Allmanland, Macon, Georgia och Muscle Shoals studio i Alabama.
Saken blir inte sämre av att Höstkänning är en förbannat bra platta och en alldeles lysande uppföljare till Nya perspektiv och den lyckade föregångaren till Straggel och strul.

Jag tycker visserligen inte att Höstkänning är lika stark som någon av de skivorna. Men eftersom de båda är fantastiska betyder det att Höstkänning ändå är en förbannat bra platta...
Då är det kanske inte så konstigt att mitt exemplar är både slitet, lite repigt och ganska knastrigt. Den har spelats ofta och har fått vara med om mycket. I slutet av 70-talet var det här en av de LP-skivor som kompisgänget gillade allra bäst.

Jag vet inte om det hängde på Allman-influenser, men Höstkänning är dessutom ganska rockig. Det märks inte minst i inledningen med Rulltrappan (som är en av Magnells absolut bästa rocklåtar någonsin) och tuffa Pubertino.

Över huvud taget är förstasidan lysande med Vällingklockan och Populisthambo (som verkligen är en hambo!) som två andra höjdpunkter.

B-sidan är inte lika framträdande, men växer rätt ordentligt på slutet med titellåten Höstkänning och känsloladdade Pappa.

Höstkänning var Magnells tredje album och ska räknas till hans allra främsta. Det är en LP som dessutom går att få tag på nu för tiden också. Det händer rätt ofta att den dyker upp i diverse begagnatbackar. Jag antar att jag inte var ensam om att tycka om skivan 1977.

Nr: 1806/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar