The Musical Box: Ett virrvarr av hits och obskyra inspelningar

lördag 3 maj 2014

Ett virrvarr av hits och obskyra inspelningar

BOB DYLAN – BIOGRAPH – 1985

Mixed-Up Confusion är en av Bob Dylans första singlar. Låten var också den första Dylan spelade in tillsammans med ett band. Det var ett experiment som misslyckades. 1962 ville ingen höra Dylan ihop med en massa andra musiker.

Nej, då skulle det vara folkmusik, akustisk gitarr och munspel. Columbia drog tillbaka singeln...så gick det med Dylans första försök att göra en rocklåt...
Mixed-Up Confusion hittar man numera som en av låtarna i mastodontboxen Biograph. En låda med hela fem LP-skivor. Låter det mycket? Det är det.
Som skivsamlare skulle man, om man vill göra det lätt för sig, kunna konstatera att boxen finns i samlingen och därefter ställa in den i hyllan. Man har ju hört det mesta förut. Man skulle kunna se den som ännu ett Greatest Hits-album.

Men för den av Dylan ”normal-intresserade” är nog låtmaterialet för omfattande och lite väl udda för det. Att ha Biograph som sin enda Dylan-samling är ingen bra idé. Helhetsintrycket blir helt fel.
Boxen är ett virrvarr av hitlåtar och klassiker. Förutom en lång rad gamla klassiker finns här också obskyra liveinspelningar och annat tidigare inte utgivet material. Och inte finns det någon direkt kronologisk ordning, på samma LP-sida går det att hitta låtar från tidigt 60-tal, mitten av 70-talet och till och med en och annan 80-talare.
För Dylan-fanatikerna är så klart Biograph en guldgruva och alldeles nödvändig. Det finns fler spännande saker än bara Mixed-Up Confusion. Jo då, boxen fyller många luckor även om den inte på något sätt är fullständig.
Biograph var en sensation när den kom 1985. Jag begriper inte hur Dylan lyckas, men han var nog först här också. Först med att ge ut en hel box, och först med att släppa gamla låtar som tidigare bara funnits i arkiven eller på piratskivor.
Om jag inte minns helt fel dröjde det efter Biograph bara något år innan skivaffärerna blev nedlusade med svindyra boxar från nästan varenda existerande musiker: Jethro Tull, Pink Floyd...och det skulle inte förvåna mig om det då dök upp boxar med både Scorpions, Peter LeMarc och Tjalle tvärvigg* också...jag vill inte kolla...

Nr: 938/2222

* Tjalle tvärvigg? Nej, så klart inte. Det var ironi. Men kommer nån ihåg honom? Han är en seriefigur, en lysande ironiker och hillbillysnubbe från amerikanska södern.

2 kommentarer:

 1. Självklart har man sett Tjalle Tvärvigg i gamla tidningar. Underbart namn och vältecknat.

  Har en fråga om Dylan-skivan du skriver om också. Finns det med något material från hans 60-talsinspelningar med The Band? (Dvs inte det som gjordes på 70-talet som Before the flood osv)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det finns en del saker bla från The basement Tapes sessions. Quinn the eskimo och Million dollar bash. Men det är bara en snabbkoll...det kan finnas någon till.

   Radera