The Musical Box: Mellan Dylan och Springsteen

söndag 18 maj 2014

Mellan Dylan och Springsteen

ELLIOTT MURPHY – JUST A STORY FROM AMERICA - 1977

Det var med Just A Story From America jag upptäckte Elliott Murphy. Hans skivor har sedan dess förföljt mig, ett positivt sätt, genom alla år.

Men anledningen att den här LP:n hamnade i min samling var av ett något udda skäl (kanske). Jag fick nämligen höra talas om att Stones gamle gitarrist Mick Taylor var med. Det kunde jag inte låta bli.
Att han var med i en enda låt, Rock Ballad, upptäckte jag inte förrän senare. Då insåg jag också att det var Phil Collins som spelade trummor...

Just A Story From America är inspelad i England, där Murphy mellanlandade (senare hamnade han i Frankrike) efter att hans tidigare skivor misslyckats i USA. Han bytte skivbolag till CBS också, men det är av mindre betydelse.
Det här är en riktigt bra LP. Det var med Just A Story From America som Elliott Murphy, för min del, placerade sig precis mellan Bob Dylans poesi, litterära referenser och Bruce Springsteens lite mer jordnära rocksound.

Ett album som står helt för sig själv nånstans mellan Darkness On The Edge Of Town och Desire kan inte vara annat än lyckat. Det tycker jag nu för tiden också.

Tyvärr är detta en skiva jag spelar allt för sällan, vilket naturligtvis är tråkigt. Just A Story From America gömmer flera pärlor. Inte minst Rock Ballad, som är precis vad titeln säger, en rockballad. Men rockiga Drive All Night, smäckra men sorgsna Anastasia och fräcka Let Go är också gamla favoriter.

Nr: 225/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar