The Musical Box: Mustigt och opolerat sound

lördag 24 maj 2014

Mustigt och opolerat sound

BEDLAM – BEDLAM -1973

30 sekunder räcker för att kategorisera Bedlam. Det är England, det är tidigt 70-tal, det är hård rock. Jag skulle vilja glänsa och lägga till Birmingham också, då vet förmodligen ännu fler vad det handlar om, men det vore att titta i facit.
Cozy Powell är en legendarisk hårdrocktrummis. Han spelade med storheter som Rainbow, Whitesnake, hoppade in i Black Sabbath och lirade en period dessutom progrock ihop med Keith Emerson och Greg Lake i Emerson Lake & Powell.

Han var med i Jeff Beck Group på 70-talet och hängde med Gary Moore i slutet av 80-talet. Bara som exempel. Han kommer från samma generation birminghamlegendarer* som Ozzy, Iommi, Robert Plant och John Bonham. 1998 körde han ihjäl sig.

Bedlam är ett av Cozy Powells tidiga försök att skapa sig en egen stjärna på hårdrockhimlen. Det gick inte särskilt bra, det blev bara ett enda album och vilka Bedlam var har nog inte många koll på nu för tiden.

Men självklart tycker jag detta är en underskattad hårdrockplatta. Bedlam har det där mustiga och opolerade soundet som nästan alla i min generation bara älskar. Det gör inget att det ibland låter lite ofokuserat och rörigt. Det hör liksom till.

Bedlam går ut hårt och mal/öser på i samma tempo hela tiden. Och visst – för den som vill – går det säkert att ana spår av både Sabbath och Zeppelin.
För min del läser jag gärna in lite ”heavy-psych” eftersom skivan är producerad av Felix Pappalardi, som bland annat låg bakom Creams legedariska album Disraeli Gears.

Nr: 1051/2222

* Ska man vara noga är han uppväxt i Cirencester och kom 1968 till Birmingham.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar