The Musical Box: Obskyrt bland de obskyra

onsdag 14 maj 2014

Obskyrt bland de obskyra

LES FLEUR DE LYS – REFLECTIONS – 2003

Trots sitt franskklingande namn är det här en brittisk popgrupp. Ett av de mindre kända, i den lilla beatpopvärlden räknas gruppen till de obskyra bland de obskyra. Les Fleur De Lys gjorde bara en handfull mindre framgångsrika singlar i mitten och slutet av 60-talet.
Det finns nog ingen som påstår att Les Fleur de Lys på något sätt var banbrytande eller ens särskilt originella. Trots det är gruppens få skivor eftertraktade av samlare.

På sina första singlar fick de nämligen hjälp av Jimmy Page med produktionen, och det gick rykten om att Jimi Hendrix vid något tillfälle hoppade in och lirade gitarr (vilket jag inte vet om det är sant eller inte).
Eftersom framgångarna uteblev, det blev inte en enda singelhit trots flera försök, splittrades Les Fleur De Lys 1969. En orsak var bland annat att de under sin sista tid anlitade den sydafrikanska sångerskan Sharon Tandy, vilket i slutet av 60-talet var så politiskt inkorrekt det kunde bli.

Nu för tiden är det naturligtvis kul att ha deras låtar på vinyl. Les Fleur De Lys släppte aldrig någon fullängds-LP på sin tid.

Reflections är ett samlingsalbum utgivet 2003* där alla deras singlar och mycket annat material finns samlat. Totalt handlar det om hela 22 låtar på två LP-sidor, alla runt två-tre minuter långa.

Det är ganska rolig lyssning. Les Fleur De Lys placerar sig nånstans mitt emellan beatpop, psykedelia och modsens soul, vilket gör att man nu för tiden gärna placerar dem det obskyra freakbeatfacket.

För min del tycker jag man också kan lägga till vissa likheter med Yardbirds och The Who.

Nr: 1988/2222

* Det finns ett par andra samlingsalbum också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar