The Musical Box: The torture never stops...

fredag 9 maj 2014

The torture never stops...

FRANK ZAPPA – YOU CAN´T DO THAT ON STAGE ANYMORE (SAMPLER) – 1988

You Can´t Do That On Stage Anymore är en mastodontisk serie med Frank Zappas liveinspelningar, bestående av sex CD-album med vardera två skivor.

Närmast jämförbart är kanske Dylans Bootleg Series, som nu är på väg att bli ännu mer omfattande eftersom det kommer nya skivor (med gammalt material) hela tiden. Zappa nöjde sig med tretton timmar musik...
Det låter kanske inte särskilt inspirerande för icke-zappa-fanatiker, men för den som har Zappa som husgud är detta så klart tretton timmar magi.

CD var det alltså, men delar av serien släpptes också på vinyl. Först och främst del 2, som är en liveupptagning från en legendarisk konsert i Helsingfors i mitten av 70-talet.
För den som inte orkar med allt...eller vägrar spela CD...finns också den här dubbel-LP:n; You Can´t Do That On Stage Anymore (Sampler), vilket är en samlingsplatta med utvalda låtar från de olika skivorna, en Greatest Hits med andra ord.

Visst är det mycket gitarr och mycket annat är ganska luddigt, men det finns massor med godsaker här. Först måste jag nämna Montana/Whipping-Floss som är en inspelning från den där beryktade Helsingforskonserten. Här är inte bara Zappa själv på bästa humör, Mothers Of Invention är också lysande.
The Torture Never Stops var först med på Zoot Allures men finns utöver det i flera andra versioner. På den här plattan finns en av de bättre. En annan favorit är Sharleena, där Zappas son Dweezil lirar blixtgitarr.

Nr: 537/2222

2 kommentarer:

 1. Detta med cd-boxar (eller motsvarande utgåvor på vinyl) är inte lätt. När mastodontboxarna gjorde sitt intåg på marknaden någon gång under sent 80- eller tidigt 90-tal verkade det alldeles fantastiskt. Att i en utgåva få allt med en viss artist eller allt som släppts på en viss etikett samlat. Och dessutom med en snygg booklet med kompletta inspelningsdata, information om medverkande musiker osv... Det verkade vara drömmen för en musiknörd.

  Men ganska snart insåg man att många av de boxar som släpptes i praktiken var olyssningsbara. Vem orkar ta sig igenom 10 - 15 plattor med samma artist, där en stor del av materialet dessutom utgörs av alternativa tagningar, tidiga demoversioner av låtar med redan hört till leda, meningslösa live-versioner som inte tillför någonting, prat i studion som av misstag råkat hamna på band osv?

  Jag har nyligen tagit mig igenom "The complete Verve recordings" med Billie Holiday. Av tio fullmatade cd-plattor är ungefär sex skivor fantastisk, tidlös jazz med en av populärmusikens största sångerskor. Tyvärr förstörs helhetsintrycket av en jäkla massa alternativa tagningar, repetitionsinspelningar där en berusad Billie Holiday sjunger korta snuttar av olika låtar och diskuterar vilka tonarter de ska göras i o. likn. Möjligen intressant för den som planerar att skriva en musikvetenskaplig avhandling om Billie Holiday, men totalt hopplöst för en vanlig lyssnare.

  Spontant kan jag bara komma på tre riktigt helgjutna boxar som håller att lyssna på från början till slut:

  Första volymen av "The complete Stax-Volt singles" (9 plattor med fantastisk 60-talssoul), "The complete Motown hit singles 1959 - 62" (drygt 100 låtar och inte ett svagt spår), samt den första "Nuggets"-boxen (lysande psykedelia och garagerock rakt igenom).

  Ja, just det. Det finns förresten ytterligare en helgjuten box, nämligen den med Elvis Presleys kompletta 50-talsinspelningar. Men sedan kommer jag inte på fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg. Håller absolut med dej om boxarna. Det finns alldeles för mycket skräp. För det mesta helt meningslöst och förmodligen bara till för att skivbolagen ska kräma ut ännu lite mer pengar ur sina gamla inspelningar och artister.

   En del bra finns det så klart. Nuggetsboxen, trots att det är CD-skivor, är kanonrolig.
   Sen gillar jag Dylans Bootleg-series. Jag har inte hört allt, men det jag fått tag på har än så länge varit överraskande bra.
   Den här zappa-samlingen har jag inte heller hört hela...jag har inte brytt mig om att skaffa alla skivorna...än så länge i alla fall...men vi får väl se...

   Radera