The Musical Box: Harrisons japanska liveplatta

torsdag 22 november 2018

Harrisons japanska liveplatta

GEORGE HARRISON – LIVE IN JAPAN – 1992

Ruskigt svår att få tag på när jag allra helst ville ha tag i den. Både CD:n och vinyldubbeln försvann tämligen snabbt efter att albumet 1992 misslyckats med att ta sig upp på listorna.
Efter att ha varit ”out of print” i många år kom en ny cd-upplaga 2004 och till slut 2017 på vinyl igen. Så först 25 år efter skivan släpptes gjorde George Harrisons första egna liveplatta entré i min samling.

Det blev hans sista också, för den delen, tråkigt nog, som gavs ut medan han fortfarande var i livet. Det där med första stämmer inte helt, om man räknar in Bangla Desh-konserten från 1972. Men där var han ju inte ensam.
Live In Japan var väl värd att vänta på, även om den inte är den där totala och maximala upplevelsen man alltid letar efter. Det är en sjysst liveplatta i bra tempo där George Harrison kör igenom sina egna stora hits och givetvis också en rad av hans beatleshits.

George Harrison har sedan jag upptäckte magin med LP-skivor varit min tceklöst största hjälte med skivor som All Things Must Pass, Dark Horse och Living In A Meterail World. Senare album som Cloud Nine och postuma Brainwashed från 2002 är också album jag håller väldigt högt.

Inspelningarna gjordes när Harrison fortfarande höll ihop med Traveling Wilburys, Dylan, Tom Petty, Jeff Lynne (och ursprungligen Roy Orbison).

Därför finns känns mycket av det soundet igen på den här skivan också...vilket skulle kunna bero på att den producerades av Spike och Nelson Wilbury (Harrisons egna pseudonymer i Traveling Wilburys).

Live In Japan spelades in under en japanturné som Eric Clapton övertalade George Harrison att göra. Tillsammans gjorde de en rad konserter i Japan som alla fick mycket god kritik, både för Harrisons framträdanden och den del av konserten där Claptons låtar. Att det var så framgår dock inte av dubbelalbumet, som koncentrerar sig helt på George Harrison.

Givetvis är detta ett album som måste finnas i varje George Harison-samling. Jag tror också att det skulle kunna vara ett bra ingångsalbum för den som inte lyssnat så mycket på George Harrison tidigare.

Nr: 247/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar