The Musical Box: Ragnaröks återkomst

lördag 3 november 2018

Ragnaröks återkomst

RAGNARÖK – PATH – 2008

Ragnaröks stämningsfulla och atmosfäriska instrumentalmusik diskuterades ofta i uppehållsrummen både på högstadiet och gymnasiet under det sena 70-talet. Det fanns några få som älskade deras musik, men de flesta tyckte nog att de var lite för svåra.
Path är ett reunion-album och en återkomst av Ragnarök efter närmare 20 års tystnad. Ett album som inte kommit till utan en schweizisk finansiär och fan som bekostade hela inspelningen.

Annars hade nog skivan aldrig kommit till. Path liksom skivorna på 70-talet spelades in i Silence berömda studio i värmländska Koppom, dessutom med Anders Lind som producent nu som då.
Skivan trycktes dock bara upp i en mindre upplaga och något nytryck efter 2008 har inte varit aktuellt, så Path är ett eftersökt CD-album bland proggsamlarna.
Reunionalbum är svåra. Förväntningarna är ofta orättvist högt ställda på musiker som kan ha varit borta från musiken ganska många år. Men Ragnarök lyckas hitta en väg tillbaka till den musik de skapade på 70-talet, som gör att man känner igen sig.

Path känns som en naturlig fortsättning på det som var då och det vi snackade så om i uppehållsrummen. Likt frisk vindil skakar den liv i något som länge varit glömt, men så fort man hör musiken känns den helt självklart, som den funnits där hela tiden.

Det är ett album att lyssna på med hörlurar eller för sig själv i dess helhet. Det är ett album jag verkligen kan rekommendera.
Ragnarök hörde nog till den svenska proggen under 70-talet, men inte samma gren som dem som stod på barrikaderna; Nationalteatern och Nynningen, utan ska räknas till dåtida mer eller mindre instrumentala storheter som Kaipa och Kebnekaise, men inte så långt ut som Samla Mammas Manna och rörelsen Rock In Opposition.

Fyra album spelades in under slutet och början av 80-talet och ytterligare ett album, Well, släpptes 1991. Efter det tog Ragnarök en lång paus, ända till 2008. Något nytt album har det inte blivit efter Path. En och annan sällsynt konsert blir det dock.
Nästan på dagen 40 år efter Festen på Gärdet kom 2010 Ragnarök till Jönköping och Länsmuseets proggfest. Det kan ha varit ett sånt där tillfälle som man senare i livet kanske kan konstatera att ”Jag var där”, för det hör som sagt inte vanligheterna att Ragnarök visar sig ute nu för tiden. Det var där jag fick tag i skivan.

Nr: 85/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar