The Musical Box: Steve Harley och en symfoniorkester

söndag 25 november 2018

Steve Harley och en symfoniorkester

STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL – BIRMINGHAM – 2013

När Steve Harley 2012 gick upp på scenen i Birmingham Symphony Hall var det en idé han haft länge som blev verklighet; att få spela sina två första album live med symfoniorkester och kör. Det blev en succé.
Trots att Steve Harley varit borta från de stora scenerna länge och att hans två första skivor kom redan i början av 70-talet, The Human Menagerie och The Psychomodo hade publiken inte glömt honom. Tanken var att konserten bara skulle uppföras vid ett enda tillfälle, men han fick sen göra om konserten i Manchester, Gateshead, London och sen Birmingham igen. Alla gångerna inför utsålda hus.

På scenen hade Steve Harley med sig både Cockney Rebel samt Orchestra Of The Swan och deras kammarkör, sammanlagt över 50 personer. Den första konserten i Birmingham spelades in och släpptes sen både på CD och DVD.

Idén var naturligtvis lysande. Både The Human Menagerie och The Psychomodo var två glamrockklassiker från det tidiga 70-talet som till skillnad från många andra samtida album i genren innehöll genomgående starka och dessutom en rad hitlåtar som den generationens ungdomartog med sig resten av sina liv; Hideaway, Sebastian, Mr Soft och flera till.

Steve Harley hörde också till mina ungdomshjältar. Med samlingsalbumet A Closer Look kom hans skruvade och lätt dekadenta låtar in i mitt musikliv och finns där fortfarande.

Att nu få lyssna på både The Human Menagerie och The Psychomodo i en helt annan miljö än den man tänkte sig var möjlig på 70-talet är inget annat än häftigt. Först för att en gammal glamrockare 40 år efter storhetstiden får möjlighet att stå på de fina scenerna och sen för att intrycket av att nu lyssna på konerten är så storslaget.
Steve Harley hävdade under många år att just de här skivorna skulle fungera utmärkt med större arrangemang och med orkester som uppbackning. Det hade han väldigt rätt i, men samtidigt blir det en ganska annorlunda upplevelse jämfört med originalen, som känns uppfriskande och ger mig anledning att lyssna på denna dubbel-CD mer än en gång och dessutom blåsa av dammet från min gamla Stevet Harley-samling.

CD-albumet från Birmingham består av två skivor, en för varje LP. Det ska sägas att en del av låtarna aldrig tidigare spelats live. Steve Harley gör dessutom tre extranummer; klassikerna Judy Teen och Black Or White samt Stranger Comes To Town från albumet samma namn han släppte så sent som 2010.

Nr: 196/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar