The Musical Box: Inte så mycket nostalgi som man tror

onsdag 7 november 2018

Inte så mycket nostalgi som man tror

IAN ANDERSON – THICK AS A BRICK 2 – 2012

Tioårige Gerald Bostock dök upp i Ian Andersons fantasi 1972. Det var Gerald som Ian påstod skrivit den dikt som sen Jethro Tull skapade albumet Thick As A Brick efter. 40 år senare är Gerald lika mycket fantasi, men Ian har funderat.
”När Gerald blev 50 år började jag fundera hur han skulle vara nu och hur han skulle ha det”, berättar Ian Anderson på den DVD som följer med CD-albumet Thick As A Brick 2 från 2012, som blev resultatet av hans funderingar.
Bilden är hämtad från DVD:n

Thick As A Brick 2 är dock ingen direkt fortsättning på originalet från 1972, utan en fristående berättelse som tar avstamp i den gamla historien. Ett sådant album hade på 70-talet fått enorm uppmärksamhet.

Men efter att det under 40 år passerat ohyggliga mängder av ny rock, från punk, new wave, synth, unplugged, house och tillbaka till progrock får ett album som Thick As A Brick 2 finna sig i att marginaliseras. Detb är inte heller ett album av Jethro Tull utan ska ses som ett soloalbum av Ian Anderson.
Nödvändigheten av en sådan fortsättning kan givetvis ifrågasättas. Men dem som klagar på det kommer förmodligen inte att lyssna på skivan ändå, så den åsikten kan man lägga åt sidan. De viktiga i sammanhanget blir i stället alla vi som lyssnade på Thick As A Brick på 70-talet.

För oss är detta en liten högtidsstund, men faktiskt inte så mycket nostalgi som man först skulle kunna tro. Det är ett synnerligen lyssningsvärt album som alla gamla tullfans borde kunna uppskatta.

Musiken har likheter, men följer inte mönstren från förr. Ian Anderson på 2000-talet är en helt annan person han var då. Thick As A Brick 2 är betydligt mer moget album än sin föregångare och musikaliskt sett starkare för att inte säga kraftfullare.

Borta är också alla Jethro Tulls divalater, Ians arrogans och nästan föraktfulla syn på omvärlden. Thick As A Brick 2 är ett ambitiöst verk och ett av Ian Andersons främsta.

En orsak till dess nutida anonymitet är givetvis att det saknas enskilda hitlåtar, vilket det också framförts kritik för. Men när gjorde Ian Anderson en hitlåt senast?

Det ironiska i det sammanhanget är att en av Jethro Tulls allra första singelhits under det tidiga 70-talet var Living In The Past, vilket Ian sen lärde sig att leva med ända sedan han ställde frågan om när en rockmusiker blir för gammal i Too Old Too Rock´n Roll...

Nr: 194/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar