The Musical Box: Jag har omvärderat Uprising

torsdag 29 november 2018

Jag har omvärderat Uprising

BOB MARLEY – UPRISING – 1980

Could You Be Loved blev en superhit och 1980 dansades det på diskoteken till Bob Marleys senaste singelhit. Men låten är knappast representativ för Bob Marley lika lite som att hans låtar spelades på dansställena.
Could You Be Loved är en udda låt för Bob Marley och väldigt annorlunda för albumet Uprising, som inte alls är något särskilt mainstream popalbum. På grund av sin popularitet gav låten Uprising en popstämpel som inte riktigt stämmer.

Bob Marleys sista skiva, som han själv var med och spelade in innan han dog. Albumet känns högst personligt och är i högsta grad inspirerat av rastafarireligionen. Som om Marley kände på sig att han bara hade en kort tid kvar. Han dog året efter, bara 36 år.

Redemption Song är en värdig avslutning som jag tycker hör till Bob Marley främsta. Det är för övrigt det enda spår på skivan som inte har några reggaebeats.

Låtar som Zion Train, Forever Loving Jah och Real Situation får mig att mer och mer jämföra Bob Marleys texter och låtar med Bob Dylans 60-tal som protestsångare.
Uprising är därför ett album som förtjänar att lyssnas på med uppmärksamhet och inte avfärdas som ett lättviktigt popalbum med reggae anpassad för publiken i Europa och USA. Vilket betyder att jag själv nu håller på att omvärdera min inställning till albumet, vilket inte är lätt.

Jag hörde till alla dem som tyckte Could You Be Loved var en fräck diskotekslåt, resten av skivan brydde man sig knappast om att lyssna på 1980. Det har jag däremot gjort nu.

Nr: 289/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar