The Musical Box: Jazzimprovisationer och ljudeffekter

onsdag 28 november 2018

Jazzimprovisationer och ljudeffekter

TOMORROW´S GIFT – GOODBYE FUTURE – 1973

Goodbye Future är andra och sista plattan med tyska Tomorrow´s Gift. Bandets första skiva hade kommit tre år tidigare och varit ett lysande krautrockalbum i samma anda som Jethro Tull som extrakryddats med sångerskan Ellen Meyer.
Det tog tre år till andra skivan och då var bara två av de sex kvar, Manfred Rurup och Bernd Kiefer. Den andra upplagan av Tomorrow´s Gift är också något helt, helt annat än originalupplagan.

Goodbye Future har inget med första skivan att göra. Rurup och Kiefer lämnade progrocken och gav sig ut i ett landskap av jazzimprovisationer och ljudeffekter.
Resultatet blev denna mycket spännande LP som för inte så länge sedan släpptes på nytt på vinyl av tyska Longhair. Det är ett måste-album för alla krautrockintresserade.

”Nya” Tomorrow´s Gift hittade en mycket speciell stil som har likheter med både canterburyjazzen och Zappas avantgardistiska period med album som Hot Rats och The Grand Wazoo, men som förmodligen ändå har mest likhet med en annan tysk gigant, Dzyan, som mixade jazzrock med spacerock och psykedelia.
Duon i Tomorrow´s Gift lider nämligen av samma obotliga experimentlust som Dzyan vilket gör att musiken på Goodbye Future för sin tid känns både nyskapande och futuristisk.

Ett stundtals svårlyssnat album om humöret inte är det rätta, musiken är krävande. Men ger man Goodbye Future den tid skivan behöver finns belöningen där.

Nr: 1424/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar