The Musical Box: Sweets första hårdrocksingel

tisdag 12 maj 2020

Sweets första hårdrocksingel

SWEET – ACTION – 1975

Action var Sweets uppföljare till megahitlåten Fox On The Run. En betydligt riffigare och hårdrockigare sak än sin föregångare. Action blev en hit det också, men gick givetvis inte att jämföra med sin föregångare.
Det finns dem som menar att låten var ripoff på Queens sound, som i mitten av 70-talet var det som alla popslynglar pratade om. Och det kan nog vara sant, även om en jämförelse emllan Queen och Sweet knappast var möjlig 1975.

Action släpptes inför nya plattan Give Us A Wink. Ett album som pekade mot att Sweet var på väg mot hårdrock och bort från glam- och tuggummipop. Många av Sweets fans menar att den albumet var bandets viktigaste.

Låten inleds dock med cello och ett demoniskt skratt i bakgrunden som skulle kunna tyda på Black Sabbathinfluenser, vilket givetvis var att ta i alldeles för mycket. Som ambassadör för LP:n Give Us A Wink och Sweets nya stil får man nog ändå säga att Action-singeln funkade alldeles utmärkt.

Det går nog att hävda att Action var Sweets första riktiga hårdrocksingel, tidigare b-sidor undantagna. På tal om baksidan innehåller den här singelns också en hårdrocklåt. Man dammade helt enkelt av Sweet F.A från albumet Sweet Fanny Adams släppt året innan.

Nr: 147/singel

2 kommentarer:

  1. Ska man vara petig, vilket jag i och för sig inte vet om man behöver vara i det här fallet, så släpptes singeln mer än ett halvår innan Give Us a Wink som kom först året efter. Där emellan kom för övrigt samlingen Strung Up där "Action" också fanns med.

    SvaraRadera
  2. Tack, det hade jag inte koll på. Snyggar till texten...

    SvaraRadera