The Musical Box: Beggars Opera blåste bort

söndag 12 april 2020

Beggars Opera blåste bort

BEGGARS OPERA – GET YOUR DOG OFF ME! - 1973

Jag har varit i Skottland så jag vet hur blåsigt det kan vara på det skotska höglandet. Förmodligen fläktar det ganska bra i Glasgow också. När Beggars Opera släppte sin fjärde LP var nämligen deras tidigare sound som bortblåst.
Beggars Opera hade på några år gjort sig ett hyfsat namn som progressivt rockband med dragning åt symfonisk rock. Gruppens tre första skivor jämförs med storheter som Deep Purple Mark 1, The Nice och sen med Barclay James Harvest och Camel. Det sägs att bandet, främst då tredje skivan Pathfinder, var en stor inspirationskälla för den nya symfoniska rock som dök upp i början av 80-talet.
Men fjärde LP:n, Get Your Dog Off Me tar udden av precis allt det där. Det är en rockplatta, en ganska ordinär sådan, men en rad vanliga rocklåtar och lite annat, till och med country. Det största bekymret är att låtarna inte ens är särskilt intressanta.

Jag trodde det skulle bli ganska hyfsat trots allt. Jag menar, när ett rutinerat progrockband börjar lira ”vanlig” rock borde det rent teoretiskt sett bli ganska spännande. Men det gör det inte här. Det blir bara underligt, väldigt otillfredsställande och i längden tråkigt.

Jag kan inte historien bakom skivan. Men en vild gissning är att bandet lagt så mycket energi på sina tidiga album att det inte fanns något över till den fjärde. Det skulle också kunna vara ett sätt att leta upp nya vägar.

Men det håller inte, tycker jag, det spår Beggars Opera hade tagit sig in på med sina tre första skivor var faktiskt spännande. Inom parentes ska väl nämnas att de i så fall inte var först eller särskilt unika.

Rockhistorien är full av band som försökt gå nya vägar men gått vilse fullständigt. Ett exempel jag kommer på så här i flykten är holländska Earth & Fire som efter en rad spännande progrockalbum i mitten började lira pop inspirerade av ABBA:s vinst i Melodifestivalen 1974. Nä exakt, det blev aldrig särskilt roligt.

Och samma får nog gälla Beggars Opera, som trots att de gissningsvis kanske försökte göra samma grej som...jag vet inte, som Nazareth (på tal om skotska höglandet) gjorde på sin lätt misslyckade (eller feltolkade) Excercises, kanske, eller nåt sånt. Men det går inte att såga Get Your Dog Off Me! Helt och hållet. Det finns en del spännande passager som skulle kunna göra gamla progrockare nöjda, men man får leta.

Nr: 1348/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar