The Musical Box: New Blood live...typ

tisdag 14 april 2020

New Blood live...typ

PETER GABRIEL – LIVE BLOOD – 2012

Att det skulle dyka upp en liveplatta efter Peter Gabriels succécomeback med New Blood, där han arrangerat om gamla låtar med hjälp av en symfoniorkester, var så klart väntat. Skillnaden den här gången var att Live Blood-konserterna redan var inspelade när han släppte New Blood 2011.
Okej, då visste han förstås att New Blood inte kunde bli något annat än succé. Den här liveinspelningen, gjord i Hammersmith Apollo i London våren 2011 är en fantastisk upplevelse. Det är en upplevelse att få höra Gabriels musik i dessa nya arrangemang, som känns fräscha och uppfriskande trots att de flesta av låtarna var 25-30 år gamla när de dammades av.

Men å andra sidan är detta kanske ett bevis för att Peter Gabriels musik är tidlös, och när skivorna gavs ut i slutet av 70-talet var han långt före sin tid. Då kändes Peter Gabriels futuristiskt spännande och nyskapande, ibland nästan så mycket att det, som med Biko, tog flera år innan jag förstod storheten.
Konserterna finns dokumenterade både på CD och DVD, dessutom i ett par olika utgåvor. Det är ett omfattande verk. Den dubbel-CD jag har innehåller 22 låtar fördelade på två cd-skivor.

Det är väldigt mycket som är oerhört intressant. Det som kändes uppfriskande på New Blood går igen här också, som till exempel San Jacinto, Rhytm Of The Heat och Downside Up. Det är, trots det digra omfånget, bara ett fåtal akter som inte lyfter. Det är utan tvekan ett album som bör ingå i Peter Gabrielsamlingen.

Nr: 296/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar