The Musical Box: Tysk professor dissekerar Dylan

fredag 24 april 2020

Tysk professor dissekerar Dylan

Bob Dylan är troligen den mest omskrivna rockartisten genom tiderna . Det har skrivits över 60 böcker om honom, förutom det skrivna material han själv givit ut. En i raden är den tyske litteraturprofessorn Heinrich Deterings bok – Bob Dylan, som kom ut på svenska 2008.
Många av de tidigare biografierna om Dylan har varit spekulerande och kanske inte helt sanningsenliga, mycket beroende på Dylan själv, som inte gärna lämnar ut något om sitt privatliv. Heinrich Detering är dock en noggrann professor som ingående analyserat både Dylans musikaliska verk och skrivna litteratur. Denna biografi är därför varken lättläst eller särskilt kul för en nybörjare och amatör på området Bob Dylan.

Däremot är den alldeles utmärkt för att inhämta fakta, årtal och händelser. Detering gör dessutom en mycket noggrann analys av samtliga Bob Dylans utgivna skivor, med bakgrundshistoria, jämförelser med ratat musikaliskt material (som utgivits bland annat i The Bootleg Series) och Dylans tidigare verk.

För den inbitne dylan-fantasten är den här boken därför nästan ett måste. Den sätter sånger, händelser och skrivna texter i ett sammanhang, som i alla fall jag aldrig ens reflekterat över tidigare. Inte minst sätter han första delen av Dylans memoarer (utgiven på svenska 2004, ytterligare två delar har utlovats, men ännu inte kommit ut 2020) i ett helt nytt ljus. Detering menar bland annat att dessa memoarer mycket väl delvis kan vara uppdiktade av Robert Zimmerman för att passa in i historien om figuren Bob Dylan.

Boken är i Sverige utgiven på förlaget Daidalos.

Denna bokrecension publicerades för många år sedan i den tidning jag tillfälligt arbetade åt då, Jnytt.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar