The Musical Box: Extraspår lättar upp stämningen

lördag 25 april 2020

Extraspår lättar upp stämningen

MANFRED MANN´S EARTH BAND – THE ROARING SILENCE – 1976

En cover på Springsteens Spirits In The Night gjorde Manfred Mann´s Earth Band relevant för en hel generation rocklyssnare. Vad var då mer naturligt än att bandet snabbt följde upp det med ännu en springsteencover, Blinded By The Light.
Spirits In The Night fick mig att bli intresserad av Earth Band och LP:n Nightingales & Bombers 1975. Springsteen var då fortfarande ganska okänd i Sverige, men hans låtar hade börjat sippra in i medvetandet. Så det är möjligt att det var Manfred Mann´s Earth Band som fick mig att på allvar börja leta efter skivor med E Street Band. Där sviker mig minnet något.

Men däremot är jag ganska säker på att Roaring Silence, uppföljaren till Nightingales & Bombers, inhandlades på grund av Blinded By The Light, den andra springstenlåten i rad Earth Band tog upp och gjorde till sin. Okej, det var ”bara” covers men jag har inget emot det. Det breddade mitt musikintresse, under en lång rad år fick jag sen Bruce Springsteen som min stora hjälte.
Den upplaga jag nu har av Roaring Silence är en reissue från senare år som tog upp samma idé som kanadensarna gjorde redan 1976. De placerade helt enkelt de båda låtarna på samma skiva, Spirits In The Night och Blinded By The Light, vilket givetvis var både praktiskt och ekonomiskt. Men egentligen ska de ju inte vara på samma platta, så fel blir det oavsett...

Jag kan inte påstå att Roaring Silence är en av mina favoritplattor nu för tiden. Förutom Blinded By The Light påminner skivan mest om en massiv ljudvägg där det egentligen inte händer särskilt mycket. Visst, det är välgjort, men tråkigt att lyssna på i längden. Kanadensarnas grepp att lägga till Spritis In The Night trots allt lättar dock upp stämningen en hel del.

Nr: 1256/2222

Bytte ut mitt gamla ex mot detta nya. Vad jag tyckte om den gamla skivan kan du läsa om här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar