The Musical Box: Monkees – från början till slutet

tisdag 28 april 2020

Monkees – från början till slutet

MONKEES – THE DEFINITIVE – 2001

The Monkees, den amerikanska tv-serien som på 60-talet skapade världens förmodligens första pojkband. TV-serien var inspirerad av Beatles film A Hard Day´s Night. Att namnet på gruppen skulle bli ett felstavat djurnamn var liksom självklart.
Skådespelarna i The Monkees hade valts ut för att de passade för tv, inte för att de kunde spela eller sjunga. Ungdomsserien blev enormt populär, i Sverige också, det spelades in hela 58 avsnitt.

Att sen pojkarna lärde sig spela och sjunga på vägen var en bonus, som utmynnade i att de fortsatte som popband långt efter serien lagts ner. Framgången var ohygglig, 1967 sålde The Monkees fler skivor än The Beatles...

Låtar skrev de naturligtvis inte själva, utan den tidens stora poplåtskrivare anlitades, som Bobby Hart och Tommy Boyce till exempel.

Deras allra största hit Daydream Beliver, skrevs dock av något mer okända John Stewart. Den lite mer okända delen av historien är att The Monkees från 1966 till 1970 gav ut hela nio studioalbum. De återförenadas sen både under 80- och 90-talen vilket utmynnade i ännu fler skivor.

Ett samlingsalbum med The Monkees, som gör anspråk på att vara heltäckande blir därför tämligen omfattande. Det har det här samlingsalbumet lyckats med, hela 29 låtar finns med på CD:n, från de allra första åren till slutet. Här finns låtar som Last Train To Clarksville, I´m A Believer och Daydream Believer. De allra sista är hämtade från reunionenskivan 1987, Pool It!
För oss som bara har någon enstaka Monkees-LP i samling är därför The Definitive en bra back-up som absolut håller att spelas än idag om man vill ha något lättlyssnat och småtrevligt i högtalarna.

Nr: 214/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar