The Musical Box: Drömsk jazzpop av Phil Manzanera

söndag 26 april 2020

Drömsk jazzpop av Phil Manzanera

PHIL MANZANERA/801 – LISTEN NOW – 1977

Det är behagliga toner som strömmar ut genom högtalarna den här gången. Phil Manzanera har en skön och avslappnad stil som går igen i hans musik. Listen Now är ett läckert och elegant album att lyssna på.
Phil Manzanera var gitarrist i Roxy Music, så där finns det väl någon slags rak linje från album som For Your Pleasure och Stranded. Känslan är åtminstone lite densamma, musiken är elegant, väl avvägd, känns intelligent, angelägen. Listen Now är dock inte progressiv rock utan mer jazzfusion eller möjligtvis någon slags hybrid mellan jazz och pop, det antyder åtminstone titelspåret Listen Now.
Men det som slår mig är albumets variatonsrikedom. När man tror att man hittat den väg Manzanera vill peka på, då byter han spår. Listen Now är både drömsk jazz, synthig på sina ställen, mycket gitarr, på några ställen dyker en blåssektion upp. Men det blir aldrig rörigt. Tvärtom är upplevelsen odelat positiv, frestande, attraktiv. Det är musik att drömma sig bort till.

Phil Manzanera spelar den här gången tillsammans med gruppen 801, den enda inspelning de gjorde tillsammans. I denna grupp hittas bland andra Brian Eno, vilket förklarar de synthiga tonerna och ljudeffekterna.

Men på skivan finns utöver det en rad prominenta gäster, som Tim Finn från Split Enz, Godley & Creme från 10cc och bland många andra också förre roxykollegan Eddie Jobson.

Nr: 1606/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar