The Musical Box: Springsteens mäktiga sidekick

onsdag 29 april 2020

Springsteens mäktiga sidekick

CLARENCE CLEMONS – RESCUE – 1983

På den tiden The Boss var hjälten i huset jag bor kom den här skivan som överraskande men synnerligen god nyhet. På näthinnan fanns då ett par bländande springsteenkonserter där Clarence Clemons briljanta saxlirande ofta stal showen.
Det var nämligen, påstår jag, Clarence Clemons saxofon som i hög grad var med och skapade det magiska sound E Street Band utrustade sig med och sen bokstavligt talat erövrade hela världen med.

Här är han dock helt ensam, med sitt för LP:n skapade band Red Bank Rockers. Bruce Springsteen själv dyker upp som producent i den enda låt på skivan han skrivit, Savin´ Up. Skivans bästa spår är dock rockiga Resurrection Shuffle som avslutar.

Den här LP:ns rykte är bättre än vad jag tyckte då. Egentligen är det ingen jättehöjdare, utom för oss som lever i nostalgi och får ståpäls bara man anar att Clarence dra efter andan för att få sin sax att tala.

Det finns andra, senare, plattor av Clemons som nog får anses vara mer intressanta. Men en första soloskiva har ju alltid något extra, eller hur? Rescue kom tydligen till ganska snabbt.

Samtidigt som The Boss satt på sitt lantgods och klurade på texterna och musiken till Born In The USA gav sig Clarence Clemons ut på egen hand.
Resultatet blev en LP som kanske känns viktig för Springsteens fans, men jag inte tycker är särtskilt spännande. Ska man nämna soloplattor från E Street band-folket känns Little Stevens första soloalbum, Men Without Women från 1982, betydligt mer angeläget. Clarence Clemons minns jag helst som The Boss mäktiga, fantastiska sidekick som ofta fick stå i ljuset själv.

Nr: 1488/2222

Jag skrev för ganska många år sedan en annan text om den här skivan. Den hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar