The Musical Box: David Bowie i Brechts Baal

lördag 18 april 2020

David Bowie i Brechts Baal

DAVID BOWIE – IN BERTHOLD BRECHTS BAAL – 1982

1982 spelade David Bowie in den här EP:n med sex låtar från Berthold Brechts episka teater Baal. Anledningen var att han en tid innan haft huvudrollen i pjäsen där han framfört låtarna, men då bara med banjo som ackompanjemang. När skivan spelades in hade han ett helt band med sig.
Inspelningen av Brechts teaterpjäs var en produktion gjord av brittiska BBC-1. David Bowie som skådespelare spelade in en rad filmer under sitt liv, Labyrinth, Just A Gigolo, Absolute Beginners och en hel del till.

Han medverkade också i filmer där han fanns med som sig själv, tänker närmast på Christiane F. Hans medverkan i Baal får dock anses vara en av hans mest seriösa, där han spelade huvudrollen, den udda poeten och musikern Baal.
Jag har inte sett BBC:s film och därför inte heller hört låtarna Bowie framförde där. EP:n med sex låtar, där han har ett helt band med sig, antar jag därför låter ganska mycket annorlunda. Men å andra sidan är detta mer som Bowie man är van vid och därför troligen uppskattar bättre.

Som musikaliskt verk tycker jag dock denna EP har ett begränsat intresse, i Bowies musikvärld är det nog att betrakta som en parentes. Men för samlare av Bowies skivor är de naturligtvis nödvändig.

Nr: 272/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar