The Musical Box: Från ABBA till Zeppelin - Torbjörn Calveros bilder av rockstjärnorna

onsdag 15 april 2020

Från ABBA till Zeppelin - Torbjörn Calveros bilder av rockstjärnorna

Fotografen Torbjörn Calvero, som sedan början av 1970-talet fotat rockstjärnor och skivomslag, visar i den här boken några av sina bästa bilder. Det är mumsig nostalgi för den musikintresserade.
Läckra bilder på Rolling Stones, Led Zeppelin och ABBA och en mängd andra artister och rockband, blandas med kommentarer av musikjournalisten Christer Olsson. Allt från intensiva rockfoton, där adrenalinet sprutar, till uppställda poseringsbilder framför kameran. Bildtexterna är korta, men några beskrivningar behövs egentligen inte. Alla bilder är hämtade från det musikaliskt sjudande 70-talet, när nya och häftiga rockband presenterade sig för den breda publiken.

Uttryckssättet blev utåtagerande och laddat med energi. Det har Calvero lyckats fånga. Rolling Stones ges stort utrymme, med närmare 20 sidor av bilder på Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood och Bill Wyman. Det är inte för mycket. När det gäller bilderna från bandens konserter har Calvero lyckats hitta helt rätt och man riktigt känner musiken pumpa. Bilderna på Jimmy Page och Robert Plant i Led Zeppelin har fångat bandet i några av deras bästa ögonblick. ABBA ges ett mycket stort utrymme. Men så följde Calvero också bandet under en längre tid.
Christer Olssons texter blixtrar till emellanåt, men faller ibland också ganska platt. Det är lite synd. Vad som drar ner helhetsintrycket är dock textredigeringen. På sina håll känns det som texterna bara slängts in där det finns plats. Det kanske skulle varit på sin plats att ha tagit bort några av bilderna till förmån för en snyggare layout.

Denna bokrecension publicerades för många år sedan i den nättidning jag tillfälligt arbetade åt då, Jnytt.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar