The Musical Box: Mungo Jerrys okända hitlåtar

fredag 17 april 2020

Mungo Jerrys okända hitlåtar

MUNGO JERRY – SIMPLY THE BESTY – 2000

Mungo Jerry kan nog i Sverige ses som en one-hit-wonder. Alla kommer ju ihåg bandets superhit från 1970, In The Summertime. Men nästan ingen minns någon annan av deras låtar. Nåja, ett par internationella hits till hade Mungo Jerry, Lady Rose och Baby Jump kanske nån bland oss numera överåriga skivköpare kommer ihåg.
Men sen tog det stopp, åtminstone utanför England. Där fortsatte bandet, hela tiden under ledning av Ray Dorset, att spela in skivor och emellanåt få någon av låtarna spelad i brittiska radion. Men det var inget som nådde över Engelska kanalen. Att bandet från starten fram till idag spelat in över 20 album, det senaste så sent som 2016, tror jag inte särskilt många i Sverige har koll på.

Men In The Summertime minns man. Och då gillar man bandets lite grovhuggna, rytmiska rock. Mungo Jerry är svårdefinierat, men borde nog placeras nånstans mellan bluesrock och folkrock, även om de med största säkerhet spelat in album i skiftande genrer genom åren.

Simply The Best är en dubbel-CD och gör anspråk på att vara någon slags samling med Mungo Jerrys bästa låtar från starten fram till år 2000. Hela 26 låtar finns med på albumet. Om alla är gamla hits är något som kan diskuteras.

Utan att ens ha särskilt bra koll på bandets diskografi upptäckte jag ganska snabbt att flera av deras engelska hits från sena 70- och 80-talet har utelämnats eller glömts bort. Gissar dock att skivan jag har är någon slags lågprisutgåva och att några större ansträngningar inte gjorts för att hitta helt rätt.
Det är dock en ganska trevlig skiva att lyssna på även för oss som inte kan Mungo Jerrys hela diskografi. De stora låtarna från det tidiga 70-talet finns med, In The Summertime, Baby Jump, Lady Rose. De relativt okända singlarna Hello Nadine och It´s A Secret från 1976 och skivan Impala Saga har också tagits med. Och det är bra.

Sen dyker det upp en lång rad, för mig ganska okända låtar, som säkert fansen har stenkoll på, som är överraskande mycket bättre än vad jag trodde att de skulle vara. Sammantaget blir det därför en riktigt trevlig skiva att lyssna på, även om jag i min värld inte identifierar särskilt många av låtarna som hits.

Nr: 227/CD

2 kommentarer:

  1. Ska man vara noga så var det 1970 som In The Summertime var sommarens låt. Long Legged woman låg på sista 10 i topp listan 1974. Denna skiva verkar inte vara originalinsp. Ray Dorset och Mungo Jerry var på Rock Garden här i Jönköping 2005 tror ja det var. Jag var där.

    SvaraRadera
  2. Ja, det har du ju rätt i. 1970 var det.
    Tusan också att jag missade dem 2005.

    SvaraRadera