The Musical Box: Paul Kelly funkar alltid

söndag 9 januari 2011

Paul Kelly funkar alltid

PAUL KELLY & THE COLOURED GIRLS - GOSSIP - 1987 

Paul Kellys skivor kan man plocka fram i precis alla lägen. När man kommer hem trött från jobbet, är på dåligt humör rent allmänt, eller är laddad för fest. Paul Kelly funkar av någon anledning alltid, på sommarens grillfest, eller som nu, när det blåser iskalla vindar och snödrivorna blir meterhöga utanför dörren.
1986 kom dubbel-LP:n Gossip. I Australien, på Mushroom, med The Coloured Girls som kompgrupp.
Den kom jag över av en händelse. En importskiva någon hade beställt men inte hämtat ut hos Peter på Mega Hertz. Dyr som skam, men värd pengarna.

Det är en platta full av små rockpärlor; Before The Old Man Dies, Before Too Long, Darling It Hurts och finstämda Stories Of Me, bara som exempel. Det finns hela 24 låtar på skivan, alla har sin egen känsla och är såna där låtar man inte tröttnar på i första taget.
Paul Kelly blandar den australiska musiktraditionen - det vill säga en massa country - med tuff och svettig gitarrock. Han drar sig inte heller för att tona ner ljuset och glida över i en stilla och eftertänksam ballad.
En australisk Tom Petty kanske, men med stor förkärlek för dylanska textvändningar och med fötterna djupt nere i den röda australiska ökensanden.

Gossip släpptes i USA och Europa 1987, men nu hade kompgruppen fått byta namn till mer ofarliga The Messengers. Skivan var då nedkortad till bara en enkel-LP. Visst är den bra den också. Men det fattas liksom nånting...ungefär hälften.Mer om Paul Kelly
Paul Kellys berättelser (So Much Water So Close to Home)
En australiensisk rockrökare (Under the Sun)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar