The Musical Box: The Bewlay Brothers

torsdag 23 februari 2012

The Bewlay Brothers

DAVID BOWIE - HUNKY DORY - 1971

Hunky Dory från 1971 är inte David Bowies bästa eller mest kända platta. Den kom året innan Ziggy Stardust, som var Bowies egen Sgt Pepper och ett av rockhistoriens största album någonsin. Glamrockens bibel.
Hunky Dory är något annat. Det här är inte - som man skulle kunnat tro - glamrock. Snarare är det David Bowie som singer/songwriter, med en bakgrund av Mick Ronson på akustisk gitarr och Rick Wakemans piano. Läckert!

Ziggy Stardust har jag tröttnat på för länge sen. Men Hunky Dory går av någon anledning fortfarande att plocka fram. Jag gillar det där lite avskalade och nakna, som ändå har en liten doft av Bowies glittriga glamrock.
Jo jag vet. Bowies låtar är uttjatade, det håller jag med om. Låtar från den här plattan, som Changes, Oh You Pretty Things och Life On Mars finns på hur många samlingsalbum som helst. Därför tänker jag inte bry mig om dem här.

Jag nöjer mig med skivans allra sista spår, The Bewlay Brothers. Bara för att det är en sån där låt som inte sitter första, andra eller ens tredje gången. Men när man till slut fattat vad Bowie gör sugs man in i låten och den släpper inte taget.

Jag gillar särskilt det lilla försiktiga introt, som jag förresten tror Genesis snodde till Your Own Special Way. Hunky Dory är David Bowie när han är som bäst.

Nr: 341/2222

2 kommentarer:

  1. När jag fyllde 12 år önskade jag mig Bowies Let's Dance. Min pappa (som inte hade järnkoll på modern musik) råkade istället köpa Hunky Dory. Jag bytte raskt skivan till den rätta. Ett stort misstag, Hunky Dory är en mycket bra platta i en helt annan nivå än Let's Dance. Men som 12-åring förstod jag inte det. Ungdomens oförstånd!

    SvaraRadera
  2. He, he, men när Let´s Dance var ny var den "stor" och Hunky Dory gammal skåpmat...
    Men med några års distans blev det så klart nåt helt annat...

    SvaraRadera