The Musical Box: ”Det är ungefär som att feströka”

lördag 18 februari 2012

”Det är ungefär som att feströka”

Det ska faen vara Roddy Frame att göra nåt sånt som skivan Love. Aztec Cameras oberäknerlige gitarrist, sångare, låtskrivare...(Äh, Roddy Frame var Aztec Camera. Inget snack om det...).

Love är en platta från 1987. Men vi börjar med skivans stora hit, Somewhere In My Heart. En lite gullig poplåt, en 80-talare i bästa synthpopstil, snygg, elegant och faktiskt helt okej pop.

En kompis beskrev den som ”den låten är ungefär som att feströka, man gör det bara ibland, och inte ger det något, utom för stunden...” ungefär så.
I vilket fall som helst placerade Roddy den låten som sista spår på a-sidan. Man gör inte så!
Och för den som har koll är det ju naturligtvis väldigt märkligt. Hitlåtar ligger ALLTID bland de första låtarna, långt ut på skivan.

Det är inte bara för att de ”ska vara lätta att hitta”, det finns en praktiskt betydelse också. Ljudet på de yttre spåren brukar nämligen också vara något bättre än längre in. Fråga mej inte varför, men det har tydligen något med spårens längd att göra...

Men Roddy Frame nöjer sig så klart inte bara med det. Love är en väldigt annorlunda platta jämfört med den som kom innan, Knife från 1984. Efter två relativt framgångsrika plattor med folkrock och pop gjorde han som Elvis Costello med Get Happy, det vill säga en soulskiva.

Skotske Roddy kickade helt enkelt hela bandet, stack över till USA, hyrde in ett gäng rutinerade studiomusiker och kom ut med Love. Soulpop, som jag närmast skulle vilja jämföra med snubbar som R. Kelly och liknande, men långt senare.

Och vad jag tycker om det...tänker jag inte gå in på.
Men om man säger så här: Jag gillade Aztec Cameras första skivor.

Nr: 1879/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar