The Musical Box: Mackays kinainspirerade jazzfunk

måndag 13 februari 2012

Mackays kinainspirerade jazzfunk

Läckra jazziga rytmer, tillbakalutad funk inspirerad av kinesisk musik, eller långa svepande melodislingor med en ylande, påträngande, energisk saxofon.

Andy Mackays album Resolving Contradictions från 1978 är en avkopplande och behaglig resa genom ett märkligt musiklandskap, inspirerat både av Kina, Roxy Musics avantgardistiska artrock och storbandsjazz.
Skivan kom till efter en resa Andy Mackay gjorde till Kina i slutet av 70-talet. Kanske kan man kalla det ett konceptalbum, där han försökt samla sina intryck från den då helt stängda kommunistdiktaturen.

Lite fint skulle man nog kunna kalla det en musikalisk resa genom den kinesiska kulturen sedd med en västerlännings ögon.

Skit samma. Resolving Contradictions är en skiva att plocka fram sent på kvällen, när det behövs avkoppling och lugn och ro.

Då är det här musik att njuta av. Att sedan Andy Mackay hanterar sin saxofon briljant gör inte saken sämre.

Andy Mackay var en av ursprungsmedlemmarna i Roxy Music. Det var därför jag fick upp ögonen för hans soloalbum.

Det var inte bara Brian Eno och Bryan Ferry som låg bakom Roxy Musics säregna sound i början av 70-talet. Mackay hade också en stor del i det.

Hans saxofon och oboe gav skivor som For Your Pleasure och Stranded ett skimmer som de annars inte skulle fått. Men till skillnad från Eno, som lämnade gruppen efter de första skivorna, hängde Mackay med ända fram till 1983.

Två soloplattor har han gett ut, In search Of Eddie Riff, 1974, samt den här.

Nr: 254/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar