The Musical Box: Det finns inga hjältar

söndag 19 februari 2012

Det finns inga hjältar

Lev Tolstoj, den gamle revolutionären som på 1920-talet låg bakom GULAG och Röda armén*, provokative standupkomikern Lennie Bruce och den fete lille Sancho Panza, Don Quijotes sidekick. Det var Stranglers gamla hjältar.

Det finns inga hjältar kvar nu för tiden, konstaterade stryparna från Guildford, i sin första och kanske största hit någonsin No More Heroes, 1977.
Brittiska Stranglers var spännande. Var de kanske punkens svar på Billy Bragg? Och väldigt annorlunda för att vara ett punkband. I stället för spretiga gitarrer dominerade en tung rå orgel en mäktig bas deras sound.

Skivan No More Heroes var otäck. Inte bara för att bilden på omslaget bestod av en begravningskrans och råttsvansar. Låtarna var mäktiga och deprimerande.

Innan Stranglers blev stora på allvar spelade svensken Hans Wärmling med bandet. Kanske var det därför gruppen blev så populära i Norden.

Om jag inte tar helt fel gjorde Stranglers flera turnéer i Sverige och Norge i slutet av 70-talet. De kom så klart aldrig till Jönköping...


Nr: 1648/2000

* Nja, kanske inte...det enda han tillförde lär ha varit den stenhårda disciplin röda armén blev beryktad för.

1 kommentar:

  1. Under en period i ungdomen lyssnade jag mycket på tidig punk/new wave och älskade band som Damned, Sex Pistols, Buzzcocks osv. Men Stranglers hade jag alltid svårt för. Deras musik kändes bara deppig och trist. Den här plattan har jag aldrig hört i sin helhet och kan därför inte bedöma. Men jag hade en av deras senare plattor, tror den hette "Black and white". Den sålde jag till en kompis och har aldrig saknat den.

    SvaraRadera