The Musical Box: En musikalisk jorden runt-resa

lördag 4 juli 2015

En musikalisk jorden runt-resa

IAN ANDERSON – DIVINITIES: TWELWE DANCES WITH GOD – 1995

Under 90-talet blev det mer och mer sällsynt med nya album från Jethro Tull. Efter J-Tull Dot Com, 1999, har Ian Anderson inte släppt något nytt material med Jethro Tull. Däremot rullade det ner en och annan solo-CD från de skotska högländerna. För den som inte fått nog av Jethro Tull och Ian Anderson finns det flera album att leta reda på.
Divinities: Twelwe Dances With God är det album som låter allra minst som Jethro Tull. Det är klassisk musik, Ian Andersons flöjt, en mindre orkester i bakgrunden och en synth. Alla styckena är instrumentala.

Idén med skivan var att skapa en musikalisk jorden runt-resa, med stopp på ställen som intresserade Ian Anderson. A Stone Circle representerar keltisk folkmusik, In Sight Of The Minaret är ett exempel från arabvärlden. En Afrique, In The Pay Of Spain, In The Times Of India och så vidare.

Det mest kända stycket är förmodligen In The Grip Of Stronger Stuff, som Ian Anderson spelat även på senare år under konserter med Jethro Tull.
Denna CD är så klart ett måste för alla gamla Tull-fans, även om inte alla gamla progrockare har klassisk musik som sitt favoritområde. Men tänk så här om du tvekar. Det kan inte finnas många musiker som Ian Anderson, som både spelat in klassisk musik och dessutom fått utmärkelsen för årets bästa metalalbum (Crest Of A Knave). En sån skiva måste man ju bara ha...

Nr: 114/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar