The Musical Box: Opolerat och ruffigt

tisdag 28 december 2010

Opolerat och ruffigt

Skrikigt, stökigt och skitigt. Säga vad man vill om Slade. Men det var få glamrockband som hade så mycket power och så högt tempo. Slayed från 1972 är en svettig rockplatta och en rejäl energikick, utan att nödvändigtvis vara något annat än opolerad och ruffig.

Man får inte sätta sina förväntningar särskilt högt när det gäller Slade. Det ligger inga djupare tankar bakom Slayed? och de är inga särskilt skickliga musiker. Jimmy Lea är knappast en bländande basist, Noddy Holder bara en hyfsad sångare, även om han kan vråla, och Dave Hills gitarr går det också att ha synpunkter på.
Och det var ärligt talat inga särskilt bra låtar de gjorde heller.
Men Slade gör det med attityd. Och ibland är det bara det som räknas. Därför är Slayed? en rolig, och emellanåt, väldigt underhållande skiva.

Mama Weer All Crazee Now är givetvis en sån där låt som man bara måste älska, även om det säkert finns mängder av garageband som skulle göra det bättre. Gudbuy, Gudbuy är lysande energisk, för att inte tala om Slades misshandel av Janis Joplin-låten Move Over.

3 kommentarer:

  1. Hmm att inte Dave Hil är världens bästa gitarist är välkänt. Däremot är Jim Lea en alldeles lysnade högst välrommenerad basist så där har du verkligen fått något om bakfoten.

    Noddy Holder är väl såvitt jag sett även framröstad som en av rockhistoriens främsta sångare tack vare sin smått unika raspiga röst.

    SvaraRadera
  2. Tycker du ska kolla på följande klipp gällande Jim Lea om du betvivlar vad han kan prestera på bas. Underhållning garanteras:
    12 bars in A:
    http://www.youtube.com/watch?v=ffZXnWkbkgs

    Jim Jam:
    http://www.youtube.com/watch?v=38ZL77mwgho

    Purple Haze m.m (3.30 in i detta klipp):
    http://www.youtube.com/watch?v=yKJePz9A958&feature=related

    Att se Jim Lea är en show i bara sig självt, fantastisk mångisid musiker som spelar allt så låter.

    SvaraRadera
  3. Det är möjligt. Men jag kollar sällan meritförteckningar innan jag lyssnar.

    SvaraRadera