The Musical Box: Procol Harum träffade rätt

lördag 25 december 2010

Procol Harum träffade rätt

Jag vet inte hur många gånger jag hört A Whiter Shade of Pale. Men fortfarande är den lika bra. Det är förmodligen en av de mest spelade 60-talslåtarna och en av de mest välkända, men ändå har den det där lilla extra kvar.

Kanske hänger det på de tunga mollackorden, kanske på den surrealistiska, nästan obegripliga texten, eller så träffade Procol Harum bara så fullständigt rätt. Låten är, trots att den är över 40 år gammal, precis lika bra som 1967.

A Whiter Shade of Pale är brittiska Procol Harums debutsingel och släpptes i maj det året. Något senare kom bandets andra singel, Homburg. Det går inte att påstå något annat än att det var en fantastisk debut.

Men när LP:n släpptes i december samma år gick det inte lika bra. Det kan ha berott på att det dröjde så lång tid från singelsläppen. Men troligast var nog att A Whiter Shade of Pale inte fanns med på skivan, inte Homburg heller för den delen.

Men det är ett grovt misstag att anta att Procol Harums debutplatta av den anledningen inte var särskilt bra. Det är precis tvärtom, det är en oerhört bra rockskiva - och vad jag tycker - Procol Harums allra bästa.

Här finns en lång rad synnerligen starka låtar, Conquistador och Something Following Me är bara ett par exempel. Mest underskattat är nog eposet Repent Walpurgis som, inte minst tack vare Gary Brookers bländande keyboardspel, växer till ett vidunder som sen löses upp och försvinner som tunn blå rök.

Misstaget att inte ta med hitlåtarna på LP:n reparerades. När plattan släpptes i USA togs naturligtvis A Whiter Shade of Pale med. Och när plattan gavs ut i Tyskland var det så klart Homburg som blev förstaspår.
Senare har det getts ut en lång rad olika pressningar av det här albumet.

Den som finns i min samling är av någon anledning dansk och gavs ut någon gång i början av 90-talet. Men det spelar ingen roll. Procol Harum gjorde redan 1967 fantastisk rockmusik.

4 kommentarer:

  1. Najs blogg!

    Själv är jag en kvinnlig musiker/låtskrivare/producent/konstnär som driver en blogg där man kan följa min väg upp i musikbranschen med olika knep!
    
Kika in vetja! :)

    God fortsatt Jul!

    SvaraRadera
  2. 10 LP-s i Gamla Testamentet och hittills 2 studio-album i Nya Testamentet och Still Going Strong!!
    Om ryktena är sanna så arbetar bandet så sakteliga med ytterligare ett studioalbum. Gubbarna börjar bli gamla.....hoppas dom hinner!!!
    Annars håller jag med dig om att debut-albumet måste vara deras mest underskattade......
    Lars Johansson, Ystad

    SvaraRadera
  3. ...och jag som inte hört nån av de senare plattorna...ännu...finns de på vinyl?

    SvaraRadera
  4. Första skivan efter det långa uppehållet gavs ut på både CD och vinyl när den kom ut 1991. "The prodigal stranger" heter skivan. Bandet återuppstod alltså 14 år efter "sista" skivan. Med sedan A whiter shade of pale fanns Gary Brooker himself, Robin Trower på gitarr och den store organisten Matthew Fisher. Trummisen från de första 10 skivorna, BJ Wilson hade säkert också varit med, men tyvärr hade han gått bort några år tidigare.

    Lars Johansson, ystad

    SvaraRadera