The Musical Box: Framtiden är ett svävande skepp

lördag 5 september 2015

Framtiden är ett svävande skepp

ÄLGARNAS TRÄDGÅRD – FRAMTIDEN ÄR ETT SVÄVANDE SKEPP FÖRANKRAT I FORNTIDEN – 1972

Älgarnas Trädgård är någon form av hippiemusik inspirerad av svensk folkmusik och LSD, eller krautrock – i så fall Ash Ra Tempel. Den jämförelsen har visserligen redan gjorts på nästan varenda sajt som skrivit om LP:n, men jag kan inte göra annat än hålla med.
Förmodligen är Älgarnas Trädgårds symfoniska musik båda delarna. Sannolikt finns det inte någon skillnad, krautrock i Ash Ra Tempels tolkning är tveklöst hippiemusik inspirerad av LSD.

När det gäller Älgarnas Trädgårds första och egentligen enda LP (det gavs i början av 2000-talet ut ett album med outgivet material inspelat på 70-talet) måste jag också nämna Pink Floyd och Ummagumma.

Inte bara för att musiken ganska ofta tangerar samma våglängder utan också för att en låttitel som ”Två timmar över två blå berg med en gök på vardera sidan, om timmarna, alltså” givetvis borde ha någonting att göra med Several Species Of Small Furry Animals Gathered Together In A Cave And Grooving With A Pict...vilket den kanske inte har, eller så har det det...vem vet.
Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden är inte bara ett av den svenska rockhistoriens märkligaste namn på ett LP-album, det är också – på sitt sätt – en fascinerande skiva att lyssna på.

Musiken är fantasieggande och suggestiv och gör därför upplevelsen mycket individuell. Det finns ganska många som hävdar att det är ett mästerverk. Det finns andra som påstår sig inte klara av musiken alls.

Själv svävar jag i ovisshet (någonstans mellan framtiden och forntiden). Ibland kan jag inte låta bli att spela skivan om och om igen. Vid andra tillfällen tål jag den inte.
Givetvis är det en reissue av LP:n jag har fått tag på. Den är utgiven 2015 i 700 exemplar i lila genomskinlig vinyl och innehåller förutom original-LP:n en extra skiva med tidigare outgivet material.

Nr: 2022/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar