The Musical Box: Jefferson Airplane på startbanan

torsdag 10 september 2015

Jefferson Airplane på startbanan

JEFFERSON AIRPLANE – LIVE AT THE FILLMORE, NOVEMBER 25TH 1966 – 2014

Vi kommer här in i handlingen mitt i Plastic Fantastic Lover, vilket inte är otur, tvärtom, ljudet är kasst och skrikigt, så det räcker med att lyssna på hälften. Men så är detta också en inspelning upptäckt på senare år som från början aldrig var menad att bli utgiven på skiva.
Denna dubbel-LP av en smått legendarisk konsert med Jefferson Airtplane 1966 är utgiven så sent som 2014. Inspelningen är från Fillmore West och kanske den allra första konsert där Grace Slick är med i bandet.

Bara någon månad tidigare hade Signe Anderson lämnat och Grace Slick fått den lediga platsen. Liveinspelningen gjordes dessutom ett par månader innan Jefferson Airplane lyfte mot de högre höjderna och blev levande legender tack vare LP:n Surrealistic Pilow.

Den skivan höll på att spelas in när Airplanesällskapet gjorde sin konsert på Fillmore. Fem av låtarna från den nya, då inte ännu släppta skivan, testades under konserten.
Live At The Fillmore är förmodligen inte alls nödvändig ens i välsorterade skivsamlingar. Det finns bättre liveplattor med Jefferson Airplane, om än inte med så tidiga inspelningar. Personligen föredrar jag Bless It´s Pointed Little Head, ett livealbum från 1969 som visar ett Airplane på toppen av sin förmåga.

Å andra sidan är denna inspelning bra mycket roligare att lyssna på än när Airplanes karriär börjat störtdyka i början av 70-talet, vilket man märker tydligt på liveplattan från 1973, Thirty Seconds Over Winterland. 1966 års Jefferson Airplane är lite taffligare, lite osäkrare, inte lika stöddiga, men förmodligen lika pårökta som på andra skivor. Vilket man gillar bäst är en smaksak.

Nr: 2028/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar