The Musical Box: Alla plankar J J Cale

fredag 22 juli 2011

Alla plankar J J Cale

De flesta brukar ju göra små trevliga och roliga låtar om hur de ser fram mot helgen; Friday on my Mind, Saturday Nights Alright For Fighting (?) och såna där.
Men inte J J Cale.

Hans låt Friday är minsann ingen förhoppning om en kul helg. Den handlar i stället om det lilla helvete en grabb har under hela jobbveckan i fabriken, depression och elände. Han bara önskar att veckan ska ta slut.
Låten finns på J J Cales album med det anspråkslösa namnet 5 från 1979.
Det var den första J J Cale-platta jag köpte. Det var inte Friday som var orsaken, den upptäckte jag senare. Jag hade hört Don´t Cry Sister på radio, en rätt poppig halvblues med lite läckert gung. Jag tröttnade rätt fort på den låten.

Men jag tröttnade inte på LP:n. J J Cales femte album är en lysande bra skiva, insåg jag efter ett tag.
Det berodde inte minst på Sensitive Kind, vilket kanske är en av de låtar J J Cale är allra mest känd för. Alla har ju plankat den.

En som gillade J J Cales låtar var Eric Clapton. Han plockade upp flera av hans låtar och gjorde stora hits av dem. Cocaine...After Midnight.

I´ll Make Love to You, som finns på femman, spelade Clapton till och med in och gav ut innan J J Cale själv hann göra det. Den finns på Backless från 1978. Fan vet om inte Clapton gör den bättre...

Lynyrd Skynyrd tog förresten Call Me the Breeze* och gjorde den odödlig.

Och om Backstreet Boys, Westlife och såna där också kunde plankat hans låtar skulle världen varit en mycket bättre plats att leva i.
5 var min första J J Cale-platta, men inte den sista. Det finns en anledning till att många har J J Cale som sin personlige Jesus.

* Finns på J J Cales debutplatta från 1971, Naturally.

3 kommentarer:

  1. JJ Cale har gjort en del riktigt bra grejor. Jag blev dock riktigt besviken på den där plattan han och Clapton gjorde ihop för några år sedan (tror den hette "Road to Escondido"). Ett samarbete mellan de två borde ha kunnat bli lysande, men blev istället ett sömnpiller av guds nåde...

    SvaraRadera
  2. Den har jag aldrig hört, men jag har hört att den är som du säger, en besvikelse. Finns den på vinyl?

    SvaraRadera
  3. Jag har ingen aning om huruvida den släpptes på vinyl. Får erkänna att jag laddade ner den i mp3-format, och jag är glad att jag inte betalade för eländet...

    SvaraRadera