The Musical Box: Flummig hippepop

fredag 15 juli 2011

Flummig hippepop

En sak är säker. Marc Bolans första album är väldigt udda. Det har inget, absolut inget med glamrockbandet T Rex att göra. I stället handlar det om Tyrannosaurus Rex, en duo som bestod av Marc Bolan på sång och akustisk gitarr samt Steve Peregrin Took* på trummor, kongas och diverse andra slagverk.

Det görs ingen sån här musik idag. Och skulle nån få för sig att göra det, skulle det säkert bildas protestgrupper på Facebook för att låtarna aldrig ska få sändas i radio, eller spelas i TV4:s morgonprogram.
Men jag kan inte låta bli att gilla My People Were Fair And Had Sky In Their Hair But Now They´re Content To Wear Stars On Their Brows, för så heter skivan från 1968.

Trots att den låter ungefär som de där RASA-skivorna Hare krishna-folket sålde på gatorna förr i tiden. Monotont och obegripligt, skumt och märkligt. Jävligt märkligt, kan jag väl lägga till med visst eftertryck.

Att spela den här skivan mer än en eller två gånger i rad går inte. Men på nåt sätt är den ganska charmig. Det påminner inte så lite som de där konstiga plattorna Syd Barrett gav ut efter att han blivit utslängd från Pink Floyd.

Med en hel del influenser från Bob Dylan, som Bolan såg upp till ganska ordentligt i början av sin karriär.

Okej, det är fånigt, meningslöst, tramsigt och flummigt. Men fräckt. Och det är ta mej faen lite Pipers at the Gates of Dawn över den här skivan.

Utan alla konstiga ljudeffekter då förstås. Tyrannosaurus Rex nöjde sig med akustisk gitarr och kongas. Men för min del räcker det. Och man får en hel del känsla för hur hippiemusik kunde låta i Europa på den här tiden.

Jag kan lägga till att det här albumet inte går att köpa för en vanlig veckopeng nu för tiden. Redan i början av 70-talet utgick den ur sortimentet.

Jag har naturligtvis inte originalskivan, utan en återutgivning från 1972, då som ett dubbelalbum tillsammans med gruppens andra skiva Prophets Seers and Sages The Angels Of The Ages.

Och även om varken Marc Bolan själv eller hans fans senare ville kännas vid de här tidiga inspelningarna – hittar du en platta med Tyrannosaurus Rex på nån loppmarknad, så köp. Om inte annat för den märkliga upplevelsen.


* Det är ett artistnamn, han hette egentligen Stephen Ross Porter.

Mer om Marc Bolan:
Marc Bolans demotejper (You Scare Me To Death)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar