The Musical Box: Ozark Mountain Daredevils

lördag 30 juli 2011

Ozark Mountain Daredevils

Bara namnet – Ozark Mountain Daredevils – räckte för att jag skulle köpa den här plattan.

Sen gjorde det ju inget att det är ganska kul musik.
Våghalsarna från Missouri lirar rätt skön countryrock. Något annat hade jag inte räknat med, med tanke på namnet...

Lite som de tidiga Eaglesplattorna från början av 70-talet, eller som Poco och Outlaws, om nu nån känner igen de gossarna.

Sen tycker jag väl att Ozark Mountain faktiskt är lite bättre än Eagles. Framför allt är det roligare lyssning. Det känns inte riktigt så tillrättalagt och välpaketerat som Don Henley och hans polare brukade göra det.

Det här med banjo eller mandolin i rockmusik funkar sällan. Det blir gärna lite smetigt och för mycket country. Men de här grabbarna klarar av att hålla det på rätt nivå.

Så plattan Men From Earth från 1976, är rätt trevlig lyssning. Tufft rockiga Noah inte minst. Sen gillar jag Fly Away Home, med både gospeltakter, tamburin och banjo. Rena väckelsemötet!

Även om lyteskomik inte passar i alla situationer, så tycker jag omslagsbilden på Men From Earth är rätt fräck. Var har de hittat de killarna?
Och om nån nu tyckte att namnet var för mycket, så är det inget mot vad bandet först hade tänkt sig. Innan de gav ut första LP:n, 1972, funderade de på att kalla sig Cosmic Corn Cob & The Amazing Ozark Mountain Daredevils. Häpp!

Och så lite fakta om detta obskyra band.
OMD (he, he, he), som kommer från Springfield i Missouri, gav mellan 1973 och 1980 ut sex studioalbum och en liveplatta. 1975 fick de en USA-hit med låten Jackie Blue.

Och så lite nödvändig geografi.
Ozark Mountains är en högplatå i centrala USA som täcker nästan halva södra Missouri, samt delar av Arkansas och lite av Oklahoma.

2 kommentarer:

  1. man blir så sugen att lyssna

    SvaraRadera
  2. När jag kommenterade din senaste postning om Santana kände jag mig lite som en folkskollärare som försökte sprida populärmusikalisk allmänbildning. I det här fallet är det jag som får lite allmänbildning. Jag har hört namnet Ozark Mountain Daredevils tidigare, men trott att det var nåt slags bluegrass eller möjligen nåt åt folkmusik-hållet. Jag visste inte att de gjorde countryrock i stil med Eagles eller Poco. Alltid kul att bredda sitt musikkunnande!

    SvaraRadera