The Musical Box: Bardot, bikini och pop

lördag 6 april 2019

Bardot, bikini och pop

BRIGITTE BARDOT – BRIGITTE BARDOT SINGS – 1963 

Brigitte Bardot var en av det tidiga 60-talets stora idoler. Filmstjärna med ett 50-tal filmer bakom sig, popmodemodell, playboyutvik och dessutom en rad skivinspelningar, som dock kanske är lite mindre omtalade.
Hon är nog mest känd för vara en av de första som använde bikini offentligt, 1952 bland annat i filmen Mania. Men också som ikon för 60-talets modekläder.

John Lennon och Paul McCartney var fascinerade av henne och planerade att göra en film tillsammans med Bardot, liknande A Hard Day´s Night, men detta projekt blev dock aldrig av.

Brigitte gjorde sin sista film 1973 men har sedan dess emellanåt kommit tillbaka i medialjuset, tyvärr bland annat för att ha uttryckt extrema högerpolitiska åsikter.

Den här LP:n från 1963 är dock tämligen oskuldsfull. I original hette skivan bara Brigitte Bardot, men i denna ryska nypress har den fått namnet Brigitte Bardot Sings.
Det hon sjunger är inte oväntat franska chansons med en vacker men ganska svag stämma. Skivans stora behållning hittar man redan i första spåret; L´Appareil A Sous, som sen var med i filmen Le Depart, 1967.

Det är en riktigt bra poplåt, så där förstår jag varför Lennon/McCartney var så fascinerade av henne. Övriga låtar på skivan är dock lite halvsömniga franska chansons som säkert har sina beundrare, men än så länge inte fått mig att spärra upp ögonen.

Jag är inte helt säker på om denna pressning är en pirat eller inte. Vad som gäller för gamla inspelningar verkar vara på väg att omtolkas och upphovsrätten är på väg att urholkas. Men en rysk press är det i alla fall, köpt på Ginza.

Nr: 1316/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar