The Musical Box: Rogues Gallery har blivit bättre

fredag 26 april 2019

Rogues Gallery har blivit bättre

SLADE – ROUGES GALLERY – 1985

Slade gjorde 1983 en fantastisk comeback med albumet The Kamikaze Syndrome och superhiten Run Run Away. Självklart skulle det komma en uppföljare. Rogues Gallery måste ju jämföras med The Kamikaze Syndrome, med det klarar den inte.
Den jämförelsen är egentligen enda orsaken till att skivan känns så svag. Slade använde sig på Rogues Gallery nämligen med exakt samma recept som föregångaren, lättsmälta radiorocklåtar med enkla men tjatiga pophooks.

Jag kan inte klandra Slade för det. Innan comebacken hade de en lång rad svåra år bakom sig. I början av 80-talet fick det gamla firade glamrockbandet åka runt i engelska landsorten och spela på lokala pubar för att överleva.

När jag skrev om skivan för några år sedan sågade jag den ganska elakt, vilket i och för sig kanske var riktigt. Men när jag nu lyssnar på skivan igen, utan att först ha spelat igenom The Kamikaze Syndrome och utan att jämföra, tycker jag den växer...åtminstone om man är gammalt sladefan...

Idag finner jag ganska mycket nöja i att lyssna på låtar som hey Ho Wish You Well, Little Sheila och inte minst Myzsterious Mizster Jones, det är ju bra sladelåtar, lite synthiga kanske, men herregud, de är ju inspelade i mitten av 80-talet och då tyckte folk till och med att Paul Young gjorde rätt fräcka grejer.

En riktig hitsingel finns på skivan, All Join Hands. Den tycker jag dock inte är lika intressant, den är lite för smörig. Till och med nu är det omöjligt att inte jämföra med Run Run Away...och då blir den ganska blek...(men jag kan inte låta bli att tycka rätt bra om den ändå...ibland är jag för velig).
Nej, jag tar inte tillbaka det jag skrev för några år sedan. Men ur mitt nya perspektiv tycker jag ändå att Rogues Gallery är en helt okej platta. Något annat skulle egentligen förvånat, Slade gjorde sällan dåliga grejer. Jim Lea var (och är) en fantastisk låtskrivare och Noddy Holders texter är nästan alltid bra (och hans vrålande).

Så lyssna gärna på Rogues Gallery en gång till, men låt bli The Kamikaze Syndrome, så kanske du också upptäcker att Myzsterious Mizster Jones är en lysande rolig rocklåt.

Nr: 1205/2222

Har skrivit om skivan tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar