The Musical Box: Santana före Woodstock

torsdag 25 april 2019

Santana före Woodstock

SANTANA – JINGO – 2017

1969 gjorde Carlos Santana en av sina första riktiga inspelningar, i Pacific Recording Studios i San Mateo söder om San Francisco. Bara ett par av låtarna togs dock sen med på bandets debutskiva 1969, men då i omarbetade versioner.
De där tidiga inspelningarna har givetvis varit av ganska stort intresse för santanafansen, som gjordes strax efter att Carlos gått från restaurangdiskare till musiker och nästan direkt Woodstockhjälte. Låtarna finns med på CD-album som ”Santana Early Years” eller ”Birth Of Santana-Complete Early Years”.

Dubbelalbumet Jingo är ett i raden av liknande. Låtarna på albumet kommer troligen från Santanas tidiga inspelningar i San Mateo. Skivkonvolutet säger dock inte något om detta, även om det finns en kortare historisk sammanfattning av Santanas karriär.
Det krävdes i stället lite detektivarbete och en hel del googlandet innan jag kom fram till låtarnas ursprung. Jag kan dock trots det inte påstå att jag är helt säker, så är det nån som vet mer får ni gärna höra av er. Tydligen finns det också en del andra album där ute med ungefär samma låtar men med andra namn.

Nåja, för en gammal santanafreak finns det så klart lite godsaker att hämta på ett sånt här album. Det är mycket gitarr, mycket gnissel, och väldigt mycket jammande. Sånt är alltid kul.

Det jammiga skalades dock av när första skivan spelades in. Som exempel är låten Jingo på det här albumet över nio minuter lång, inspelningen på debutplattan bara drygt fyra minuter. De flesta låtarna finns dock inte att hitta på andra av Santanas album.
Men att det var latinorock som gällde för Carlos Santana redan då är klart. De här låtarna dock något mer bluesinspirerade än det som sklle komma senare. Mer psykedeliskt också för den delen. Bandet verkar inte ha några som helst bekymmer med att ge sig ut i långa planlösa jam som till slut blir för invecklade att följa och därför bara röriga både för de som spelar och vi som lyssnar...

En kvalificerad gissning är att det var det här soundet, men förfinat och betydligt mer utvecklat, som låg till grund för stora 70-talsalbum som Abraxas och Santana III.

Nr: 1390/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar