The Musical Box: Blues Bands protest mot nyliberalismen

lördag 20 april 2019

Blues Bands protest mot nyliberalismen

BLUES BAND – MAGGIE´S FARM – 1980

Ironiker säger att utan Maggie Thatchers politik hade brittiska punk- och rockband haft betydligt färre inspirationskällor under början av 80-talet. Den nyliberala politiska system hon förespråkade ledde till hög arbetslöshet och ekonomisk tillbakagång. Protesterna blev till slut våldsamma.
Musiker gjorde sitt för att säga ifrån. Blues Band tog Bob Dylans Maggie´s Farm, skrev delvis om texten och vände sig mot den brutalitet som använts av polisen i London när demonstranter slagits tillbaka med brutalt våld.

Blues Bands låt är inte som Dylans version, vilken är nästan lite tankfull, utan i stället arg och uppfordrande. Det var inte likt den annars så timide Paul Jones, bandets sångare och djupt religiös. Hans engagemang känns som det är på riktigt; I ain´t gonna work on Maggies farm no more, lovar han.
Nyliberalismen har nu fått fäste i svensk demokrati. Kanske finns det därför anledning att någon inom kort känner sig tvungen att översätta Maggie´s Farm till svenska, Annies farm.

Blues Bands protest mot Maggie´s Farm behövs dock inte länge. Järnladyn lämnade brittiska premiärministerposten 1990 och Storbritannien gick mot nya och bättre tider.

Blues Bands EP Maggie´s Farm kan dock kännas nödvändig för en och annan skivsamlare att vara ägare till. Dels för den historiska innebörden, men också för att det blev en av Blues Bands mest välkända låtar och en akt de under många år efteråt spelade på sina livekonserter.

EP:n innehåller fyra låtar, de övriga tre är bluescovers där den mest spännande nog är Blind Blakes Diddy Wah Diddy, som inte ska förväxlas med Manfred Manns popklassiker Do Wha Diddy Diddy, vilket skulle kunna vara lätt hänt eftersom det var där Paul Jones en gång i tiden började sin karriär.

Nr: 22/EP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar