The Musical Box: En tysk Soul Explosion

torsdag 4 april 2019

En tysk Soul Explosion

SOUL EXPLOSION – SOUL FIRE – 1968

Googlade på psykedelisk soul eftersom jag hittat en skiva med Soul Explosion i ett av samlingens bortglömda hörn. Nu fick jag väl inte veta mer för det, en del säger att all soul från det sena 60-talet är psykedelisk, andra påstår att endast Sly & The Family Stone är rätta vägen, påverkade av inte minst Hendrix ljudbild.
Soul Explosion är väl enligt den definitionen inte direkt psykedelisk soul, även om jag kan tycka det. Här finns fuzzgitarr, mycket hammond och svettiga låtar som kan dra iväg på udda men fantasifulla vägar. Mycket originellt.

Soul Fire blev snabbt en sån där skiva jag inte kunde låta bli att spela, jämförde med Wars första platta. Och nu skivans märkliga twist. Jag tror nämligen Soul Explosion är ett tyskt band, eller så är det kanske amerikaner som bodde i Tyskland.

Skivan är åtminstone utgiven bara där. En tanke jag efter de första lyssningarna inte alls hade. Men när jag nu vet detta förstår jag varför de emellanåt har en tendens att låta som Tom Jones under hans storhetstid.
Men oavsett vilket är låtarna överlag kanonbra. Soul Fire är skön lyssning, amerikaner eller tyskar kvittar. Skivan är svår att få tag på i original. Min reissue från 2015 kan man däremot hitta till sjysst pris.

Nr: 1372/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar