The Musical Box: En nostalgikick från Slade

fredag 12 april 2019

En nostalgikick från Slade

SLADE – MAMA WEER All CRAZY NOW – 1972

Minnet är så klart väldigt otydligt. Men Mama Weer All Crazy Now kan ha varit den allra första rocklåt jag hörde. Eller så var det den låten som gav mig uppenbarelsen om att det fanns något så fantastiskt som rockmusik.
Troligen är det där bara en konstruktion eftersom jag nostalgiskt tänkt fortfarande tycker Mama Weer All Crazy Now är en av de bästa rocklåtar jag hört. I stället var det nog Cum On Feel The Noize jag hörde först. Det är nämligen första låten på samlings-LP:n Sladest. Mama Weer All Crazy Now ligger som sista låt på b-sidan. Egentligen hörde dock hemma på magiska och legendariska Slayed?.

Sladest var min allra första LP. Köpt på Musikhallen på Västra Storgatan i Jönköping. 25 spänn kostade skivan på rea. Det var ohyggligt mycket pengar på den tiden. Så Mama Weer All Crazy Now var nog inte först.

Men att det är en av de första låtar jag hörde i mitt liv som satt väldigt djupa spår, är det absolut. När jag spelar skivan nu, nästan 50 år senare, får jag fortfarande tårar i ögonen av lycka.

Mama Weer All Crazy Now var också en anledning till lycka för Slade och inte minst Jim Lea. Det var nämligen den första melodi han skrev på egen hand. Texten skrev, som alltid, av Noddy Holder.
Låten var inte Slades allra första etta på singellistan, utan den tredje. Målet var att låten skulle ta upp till förstaplatsen på bara en vecka, vilket det hade inte hänt i England sedan Beatles släppte Get Back. Det lyckades inte, det tog två veckor. Men i mars 1973 lyckades Cum On Feel The Noize, Slades fjärde singeletta i rad, med den bedriften.
Mama Weer All Crazy Now var en av de stora anledningarna till att albumet Slayed? Blev en sån stor framgång för Slade. Det var då och är fortfarande ett av bandets allra mest välkända album. Den LP:n kom senare naturligtvis också till min samling den också. Singeln köpte jag för inte alls särskilt länge sen, upphittad på en skivmässa och där översköljd av en gigantisk nostalgivåg.

Nr: 143/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar